Gratis oppotservice & watermeter bij aankoop van een potplantcombinatie

Veitchia

Kijk jij nog niet uit naar de koudere, donkere herfst en winter dagen die ons te wachten staan? Waan je jezelf liever nog in de tropische sferen op een warme zomerdag?  Haal dit zomerse gevoel deze winter eenvoudig in huis met behulp van de trendy Veitchia. Met haar prachtige langwerpige veervormige bladeren, heeft deze palmboom zijn roost liggen op de Pacifische eilanden zoals de Filipijnen. De Veitchia die ook wel bekend staat als Vederpalm is een van de populairste palmen van de Arecaceae plantenfamilie. Wij laten je graag kennis maken met deze tropische palm die zelfs hartje winter het zonnetje bij je in huis haalt.

3 feitjes over de Veitchia palm

  • Naast “Vederpalm” heeft de Veitchia nog een bijnaam. Door haar rode vruchten die de kamerpalm rond de decembermaand krijgt, staat deze tropische plant ook wel bekend als Kerstpalm.
  • Waar de vruchten bijna alleen in de natuur aan de palmboom zullen groeien, kan jouw Vederpalm een uitzondering zijn. Als er vruchten aan je palm komen is het aan te raden deze niet te consumeren. Over het algemeen is de Veitchia geen giftige kamerplant, maar je kunt beter geen risico lopen met de vruchten.
  • Het groene deel van de stam is het zwakste deel van de kamerpalm. Wanneer je de tropische plant vast wilt pakken, kan je dat het beste bij het “houtachtige” bruine deel van de stam doen. In het groene gedeelte van de stam bevinden zich plantencellen. Wanneer je de Veitchia daar vast pakt, kunnen deze plantencellen beschadigen en zal het van negatieve invloed zijn op de gezondheid van de palmboom.

Verzorging van de Veitchia palmboom

Wil jij ook met deze palmboom je ruimte omtoveren tot een stukje paradijs? Wij geven je graag een paar tips over de verzorging van deze kamerpalm. Zo kan je eenvoudig met deze tropische uitblinker een zomerse touche aan je interieur geven.

Standplaats van de Vederpalm

Waar wij bij de Pacifische eilanden meteen denken aan warm en veel zon, zou je wellicht verwachten dat deze kamerpalm een sterke voorkeur heeft voor veel direct zonlicht. Maar, niets is minder waar. De Vederpalm heeft namelijk een voorkeur voor een plek half in de schaduw. Een plekje voor een raam op het noorden, oosten of westen is dan ook een zeer geschikte plek voor de tropische kamerplant. Wil je de palmboom graag voor een raam op het zuiden plaatsen, plaats de kamerpalm dan minimaal 3 meter van het raam vandaan. Zo voorkom je dat de Vederpalm te veel direct zonlicht ontvangt. Als dit het geval is zullen haar bladeren dit ook aangeven door lichter van kleur te worden.

Tip: Maakt de tropische kamerpalm weinig nieuw blad aan? Dan staat de palmboom waarschijnlijk net iets te donker. Plaats in dit geval de Vederpalm iets dichter bij het raam.

Waterbehoefte van de Vederpalm

Naast een plekje in de halfschaduw, heeft deze palmboom ook een sterke voorkeur om altijd in lichtvochtig grond te staan. Het moment van water geven en de hoeveelheid water per beurt hangt van verschillende factoren af. Zo hebben de grootte van de palm, de grootte van de pot en de lichtintensiteit een invloed op de waterbehoefte. Om in te schatten wat geschikt is voor jou Vederpalm is het aan te raden om met kleine hoeveelheden water per gietbeurt te beginnen. Het is namelijk belangrijk om te voorkomen dat de wortels van de palmboom niet in een laagje water komen te staan. De wortels kunnen dan gaan rotten wat de gezondheid van de kamerpalm kan aantasten. Om de hoeveelheid water voor de volgende gietbeurt in te schatten, kan je de vochtigheid van de grond na je eerste gietbeurt controleren. Dit kan je eenvoudig doen door een vinger tot twee knokkels diep in de aarde te steken. Wanneer je liever geen vieze vingers wilt krijgen, kan je ook gebruik maken van een vochtigheidsmeter. Steek deze alleen tijdens het gebruik in de potgrond en lees de waarde direct af. Steek je vingers of de vochtigheid meter na 4 dagen in de grond. Wanneer de grond na 4 dagen erg nat aan voelt, kan je de watergift iets verminderen. Wanneer de grond te droog aan voelt kan je de waterhoeveelheid per gietbeurt vergroten. Na een tijdje zal het eenvoudiger worden om te bepalen hoeveel en hoe vaak de Vederpalm water nodig heeft.

Verpotten van de vederpalm

Om de Veitchia palmboom zo gezond mogelijk te houden, raden wij aan om de palmboom direct na aanschaf of in de lente te verpotten. Het liefste naar een pot die minimaal 20% groter is dan zijn voorganger. Een grotere pot zorgt namelijk voor een grotere waterbuffer en meer voedingsstoffen waardoor de palmboom gezond kan groeien. Indien de Palmboom blijft groeien, adviseren wij de palm te verpotten wanneer de pot te klein dreigt te worden. Wanneer de palmboom zijn huidige pot niet ontgroeit, is het voldoende om een keer in de twee jaar de potgrond te verversen.

Snoeien van de Vederpalm

Helaas is zelfs met de juiste verzorging lelijk blad niet altijd te voorkomen. Wanneer het onderste en oudste blad bruine randen krijgt, kan je deze het beste zo dicht mogelijk bij de stam weggeknippen. De Palmboom zal bovenin nieuw blad aanmaken om het onderste oude blad te vervangen. Let wel op dat je een lelijk blad niet te snel afknipt. Als de kamerpalm geel blad krijgt is dit namelijk vaak het gevolg van een te lichte standplaats. In dit geval hoef je het blad niet weg te knippen maar raden we aan de palmboom simpelweg iets verder van de lichtbron te verplaatsen. Wanneer de Vederpalm een bruin blad krijgt (ipv enkel bruine randen), is vaak de hoeveelheid water de boosdoener. Dit kan zowel door te veel als te weinig water komen. Ook hier hoef je het blad niet direct uit de palm te knippen, maar kan je doormiddel van het controleren van de potgrond het blad weer mooi krijgen.

Vederpalm en beestjes

Door de tropische kamerplant niet te veel in de tocht te zetten en de juiste verzorging toe te passen minimaliseer je de kans op ziektes en ongedierte bij de palmboom. Natuurlijk kan het altijd voorkomen dat jouw palm toch net te aantrekkelijk is voor beestjes of ziektes. Controleer daarom regelmatig het blad van de kamerplant. Hoe eerder je de indringer waarneemt en bestrijdt, hoe groter de kans dat de plant er weer snel bovenop komt. Voor het bestrijden van de beestjes kan je zowel biologisch als chemisch bestrijdingsmiddel gebruiken. Vaak verschilt het per ongedierte welk bestrijdingsmiddel het beste is. Neem gerust met ons contact op als je twijfelt. Wij denken graag met je mee wat het beste is voor jouw kamerplant.

Bijpassende pot met behulp van de combinator app

Wil je de tropische look helemaal compleet maken met een bijpassende pot? Met behulp van de combinator app op onze website kan je eenvoudig de Vederpalm met verschillende potten matchen. Om er zeker van te zijn dat je gewenste combinatie goed in het interieur van het huis past, raden wij aan om je eigen achtergrond te uploaden. Hierdoor kom je niet voor verassingen te staan.

Eenvoudig een Vederpalm online bestellen bij Chicplants

Wil jij de zomer in huis halen met deze sierlijke palmboom? Bestel hem eenvoudig online op de website van Chicplants en wij bezorgen hem bij je thuis. Door de hechte samenwerking met onze kwekers en de speciaal ontwikkelde verzenddozen, zal je je nieuwe kamerplant in een gezonde conditie thuis ontvangen. Heb je een perfecte pot plant combinatie gevonden met behulp van de combinator app? Dan potten wij de kamerplant exclusief voor je thuis op. Daarnaast ontvang je een gratis watermeter waardoor je je tropische palm eenvoudig in een perfecte conditie houdt.

Liever de plant eerst zien?

Wij begrijpen goed als je de kamerpalm eerst een keertje wilt zien.  Daarom sturen wij graag een foto van de plant via WhatsApp naar je op. Stuur een WhatsAppje naar +31686863976, dan gaan wij aan de slag en sturen we je zo snel mogelijk een paar foto’s.

@CHICPLANTS

Exclusieve kamerplanten en potten

Heb jij advies nodig met het uitkiezen van de juist pot of plant? Onze personal plant advisor helpt jou graag bij het uitkiezen van de juiste combinatie op maat!