Gratis oppotservice & watermeter bij aankoop van een potplantcombinatie

Stokpalm

Door haar eenvoudige verzorging en het feit dat deze kamerplant weinig licht nodig heeft, is de Rhapis palm een botanische palm die in Nederland al menig woonkamer, slaapkamer, hal of badkamer siert. Deze kamerplant die ook wel bekend staat als Bamboe of stokpalm is oorspronkelijk te vinden in Zuidoost- Azië en bepaalde delen van China. De Raphis is familie van de Arecapalmen plantenfamilie en kent wel 12 verschillende soorten. De meest bekende soorten van Rhapis familie zijn de Rhapis Excelsa en de Rhapis Humilis. De Rhapis Excelsa staat ook wel bekend als de ‘lady palm’ en is de meest voorkomende soort. De Rhapis Humilis is na de ‘Lady palm’ de meest gekweekte palm. Deze kamerpalm staat bekend als ‘vingerpalm’ vanwege zijn zeer smalle bladeren. Doordat deze palm iets kleiner is dan de Excelsa, is het een zeer geschikte tropische plant voor iedere ruimte.

3 feitjes over de Stokpalm

  • De Rhapis Excelsa heeft haar Nederlandse naam te danken aan de stamstructuur die deze kamerpalm heeft. Met haar bamboe achtige stelen is bamboepalm een passende naam voor deze grote kamerplant
  • Naast het feit dat deze kamerplant met weinig licht menig kantoorruimte kan sieren, heeft de stokpalm ook nog eens een sterk luchtzuiverende functie. De Rhapis verwijdert onder andere formaldehyde en ammoniak uit de lucht. Hierdoor draagt de plant bij aan een optimaal werkklimaat en is het een ideale toevoeging aan je (thuis) kantoor.
  • Nog een voordeel van deze makkelijke kamerplant is dat hij niet giftig is. Waar de plant uiteraard niet bedoeld is voor consumptie, kan het toch gebeuren dat je trouwe viervoeter een hapje van het sierlijke blad neemt. Indien dit gebeurt, is er gelukkig verder dus geen reden tot paniek.

Verzorging van de stokpalm

Ondanks hun tropische afkomst, zijn de meeste Stokpalm planten zeer tolerante planten. Zo kunnen ze moeiteloos tegen vorst, droogte, direct zonlicht of juist donkere standplaatsen. Wij zetten graag een paar verzorgingstips van deze makkelijk te verzorgen palm op een rijtje, zodat ook jij deze populaire kamerplant in huis kan halen.

Standplaats van de stokpalm

Er is geen kamerplant die beter in een donkere hoek staat dan de stokpalm. Met zijn donkergroene bladeren, laat de Rhapis zien dat hij veel bladgroenkorrels aanmaakt. Deze bladkorrels zetten zonlicht om in energie voor de plant. Met zijn donkere groene bladeren laat de stokpalm zien dat hij veel bladkorrels aanmaakt en daarmee op een donkerdere plek in huis of kantoor kan staan. Let wel even op, een ruimte met helemaal geen licht is dan weer net iets te enthousiast. Het is aan te raden de plant binnen 5 meter van een raam te plaatsen. Voor een geschikte plek vinden voor deze groene plant kan je kijken naar de bladeren. Indien het blad van de stokpalm geel wordt, dan ontvangt de kamerplant te veel licht en kan je hem het beste iets van het raam verwijderen. Wanneer de palm al een tijdje geen nieuwe bladeren aanmaakt dan staat de palm iets te donker en kan je de kamerplant weer dichter naar het raam verplaatsen.

Tip: Wil je de stokpalm voor een raam op het zuiden plaatsen? Dan kan je de kamerpalm eventueel maximaal 7 meter van het raam plaatsen in plaats van 5 meter.

Waterbehoefte van de stokpalm

Met zijn eigenschap dat de Rhapispalmen op schaduwrijke plekken kunnen staan, verbruiken deze kamerplanten niet veel water. Let op, dit betekent niet dat de kamerplant helemaal geen water nodig heeft. De stokpalmen willen namelijk graag in een lichtvochtige grond staan. Je kunt de plant het beste water geven als de grond begint met opdrogen. De hoeveelheid water is afhankelijk van de grootte van de plant, standplaats en potgrootte. Hoe groter de pot, hoe groter de plant en hoe lichter de plek, hoe meer water de plant nodig heeft. Om aan het begin de geschikte hoeveelheid water te bepalen voor de plant, kan je regelmatig je vingers in de grond stoppen. Als de grond na 3 dagen droog is, kan je de stokpalm meer water geven. Is de grond na 7 dagen nog steeds nat, dan kan je de watergift verminderen.

Tip: je kunt, zeker aan het begin, de plant beter vaker kleinere beetjes water geven dan in een keer heel veel. Het is namelijk belangrijk om te voorkomen dat de wortels onder water komen te staan. Dit kan leiden tot wortelrot wat vervolgens ervoor kan zorgen dat de plant zijn sierlijke uiterlijk verliest.

Snoeien van de stokpalm

Bij het natuurlijke proces van de stokpalm hoort helaas dat de onderste bladeren op den duur bruine punten krijgen en uiterlijke helemaal bruin worden. Zelfs met een goede verzorging is dit helaas niet te voorkomen. Om ervoor te zorgen dat de plant geen energie stopt in de bruine punten van de bladeren kan je deze punten het beste uit het blad knippen. Wanneer je dit met een kartelschaar doet, boots je het natuurlijke blad het beste na en ziet de plant er weer als nieuw uit. Wanneer je het gehele blad wilt verwijderen, kan je het blad het beste zo dichtmogelijk bij de stam afknippen.

Tip: snoei de stam van de Stokpalm niet. Deze kamerplant is daar niet geschikt voor en zal afsterven wanneer dit wel wordt gedaan.

Verpotten van de stokpalm

De Rhapis kan je het beste direct na de aanschaf of in de lente in een andere pot plaatsen. De lente is een geschikte periode omdat bij hogere temperaturen en langere dagen de wortels is de lente het ideale moment om je kamerplant te verpotten. In de andere seizoenen kan de plant zich minder goed herstellen waardoor deze periodes minder geschikt zijn. Door de Stokpalm in een pot te zetten die minimaal 20% groter is dan zijn voorganger, kan de grond meer water vasthouden en nieuwe voedingsstoffen afgeven. Hierdoor kan de plant meer nieuwe blad aanmaken. Het is aan te raden de plant om de twee jaar in een grote pot te plaatsen.

Stokpalm en beestjes

Naast het feit dat deze kamerplant weinig licht en water nodig heeft, vergt de Rhapis ook niet veel aandacht als het aankomt op ziektes of ongedierte. Het is natuurlijk altijd slim om regelmatig tussen de bladeren te kijken of er inderdaad geen luis of andere ongedierte bevinden. Hoe eerder het ongedierte gesignaleerd wordt, hoe eerder ze bestreden kunnen worden, hoe groter de kans dat stokpalm niet te veel wordt aangetast. Voor het bestrijden van eventueel ongedierte kan je gebruik maken van zowel chemisch als biologisch bestrijdingsmiddel.

Je Rhapis palm eenvoudig online bestellen bij chicplants

Ben jij opzoek naar een kamerplant met weinig licht en eentje die tegelijkertijd makkelijk te verzorgen is? Dan is de Rhapis palm helemaal iets voor jou. Bestel je stokpalm eenvoudig online bij ons op de webshop en ontvang je nieuwe kamerplant binnen 1 tot 4 werkdagen. Al onze planten worden verzonden in speciaal voor ons ontworpen verzenddozen. Met het unieke interieur staan de planten stevig in de doos en kunnen ze niet beschadigd raken tijdens het transport. Samen met onze bezorgdiensten zorgen wij er zo voor dat je nieuwe stokpalm in gezonde conditie bij je thuis wordt afgeleverd op een door jou gekozen bezorgmoment.

@CHICPLANTS

Exclusieve kamerplanten en potten

Heb jij advies nodig met het uitkiezen van de juist pot of plant? Onze personal plant advisor helpt jou graag bij het uitkiezen van de juiste combinatie op maat!