Gratis oppotservice & watermeter bij aankoop van een potplantcombinatie

Pleomele

Voor een groen gevoel in je huiskamer is de Pleomele precies wat je zoekt. Met haar mooie donkergroene bladeren, een stevige stam en een luxueus uiterlijk, fleurt deze grote kamerplant ieder leeg hoekje in een klap op. Waar deze grote binnenplant oorspronkelijk te vinden in is West- Afrika, is de Pleomele tegenwoordig terug de vinden in bijna alle tropische gebieden verspreid over de wereld. Met zijn groene bladeren en hoge stam is deze grote kamerplant familie van de Dracaena familie die ook wel bekend staat als de drankenbloedboom. Waar de Dracaena familie diverse soorten kent, staan al deze planten over het algemeen bekend om hun langwerpige spitse bladeren. Een echte eye-cather! Zet deze grote groene kamerplant in een bijpassende pot of mand, en je (huis)kamer wordt straalt meteen een groene luxe sfeer uit.

3 feitjes over de Pleomele

  • Een unieke Dracaena soort is de Pleomele Reflexa. Dit is namelijk de enige Drakenbloemboom die vertakt is. Met zijn minimale lengte van een meter en de vertakkingen heeft deze grote kamerplant meer iets weg van een klein boompje dan een kamerplant.
  • Deze grote kamerplant zorgt niet alleen voor een luxueus groen sfeer in de (woon) kamer, de Dracaena zuivert ook nog eens de lucht. Bij de NASA staat deze grote kamerplant ook wel in de lijst van de meest luchtzuiverende planten. Dit betekent dat de Pleomele de lucht beter zuivert dan gemiddelde kamerplant. Hierdoor is het niet alleen een sfeervolle toevoeging in je huis, maar is de plant ook zeer geliefd bij kantoren en andere bedrijfsruimtes.
  • Ondanks de vele voordelen, hebben de meeste Drakenbloembomen een klein nadeel. De meeste soorten van deze groter plant zijn namelijk licht giftig. Voornamelijk het vocht wat vrij kan komen tijdens het snoeien, kan irriteren wanneer het op je huid terecht komt. Ook met de bladeren moet je oppassen. Wanneer er van het blad gegeten wordt, kan dit leiden tot misselijkheid. Mocht je kind of huisdier van Pleomele blad hebben gegeten, is het aan te raden om even contact op te nemen met de dieren- of huisarts.

 Verzorging van de Dracaena

De Dracaena heeft zijn populariteit als zowel kamerplant als kantoorplant mede te danken aan het feit dat ze makkelijk in de verzorging zijn. Om je niet helemaal aan je lot over te laten, hebben wij de belangrijkste verzorging tips voor de Dracaena voor je op een rijtje gezet.

Standplaats van de Dracaena

Aangezien de Dracaena planten oorspronkelijk worden gekweekt in de bergachtige gebieden, is dit de grote kamerplant om een donkere hoek in huis te decoreren. De Dracaena is namelijk gewend om te groeien op schaduwrijke plekken en wil daarom ook maar maximaal 3 uur zonlicht per dag bij jou thuis ontvangen. Een geschikte plek voor de drankenboom is daarmee bijvoorbeeld een raam op het noorden. Had je toch een plek ingedachte bij een raam op het Zuiden? Zorg dan dat de Dracaena minimaal 4 meter van het raam staat verwijderd. Indien je de groene kamerplant dichter bij het raam wil plaatsen, is het raadzaam de grote kamerplant stap voor stap te laten wennen aan het directe zonlicht. Plaats de Dracaena in de winter bij het raam, zodat de drankenboom geleidelijk aan met de seizoenen kan wennen aan het directe zonlicht. Zo is de kamerplant in de zomer optimaal gewend en kan hij het directe zonlicht verdragen.

Tip: Wanneer de bladeren van de Dracaena lichter van kleur of zelfs geel worden, dan ontvangt de grote kamerplant te veel licht welke zij nog niet kan verdragen. Groeit de drankenbloemboom helemaal niet of nauwelijks, dan krijgt de plant te weinig licht. Verplaats in dit geval de kamerplant dicht naar de lichtbron toe.

 

Waterbehoefte van de Dracaena

Ook op het gebied van water is de Drakenbloemboom een eenvoudige kamerplant. De

Dracaena heeft namelijk niet veel water nodig. Het is aan te raden de kamerplant pas water te geven als de grond droog aanvoelt. Aangezien het in de zomer sneller zal gebeuren dan in de winter, kan je er over het algemeen vanuit gaan dat je je Pleomele in de zomer eens per 2 a 3 weken water moet geven waar het in de winter eens per 4 a 6 weken is. Let er wel op dat dit slechts een richtlijn is. Zo hangt de waterbehoefte van de plant van verschillende factoren af. Wanneer de grote kamerplant namelijk in een grote pot staat op een donkerdere plek in huis staat, dan kan de Dracaena eventueel langer zonder water. Ook de hoeveelheid water hangt van verschillende factoren af. Zo bepaald onder andere de temperatuur, grootte van zowel de pot als de plant en de lichtintensiteit hoeveel water de Dracaena nodig heeft. Bij deze kamerplant kan je beter te weinig water in plaats van te veel water geven. Bij te veel water zal er onder in de pot een laagje water ontstaan waardoor er wortelrot zal optreden. Bij twijfel kan je altijd met behulp van een vochtigheid meter of je eigen vingers meten of de Drakenbloemboom water nodig heeft. Voelt de grond na enkele dagen nog steeds vochtig aan, dan adviseren wij de plant de volgende keer iets minder water te geven.

Tip: Wortelrot kan je vroegtijdig herkennen aan het blad. Wanneer er bruine vlekken met gele randen op de bladeren ontstaan, is onder in de pot wortelrot aan het ontstaan. Geen zorgen, door het blad te verwijderen en de Dracaena aanzienlijk minder water te geven, kan je de groter kamerplant nog redden.

Verpotten van de Dracaena

Met zijn hoogte van een meter, is het aan te raden deze groter kamerplant direct na aanschaf in een grotere pot te plaatsen. Door de Drakenbloemboom in een pot te plaatsen die minimaal 20% groter is dan zijn voorganger, wordt de groei van de kamerplant gestimuleerd, heeft de Dracaena een grotere waterbuffer en meer beschikking over voedingsstoffen. Wij raden aan de Pleomele om de twee jaar in de lente in een andere pot te plaatsen wanneer de huidige pot of mand te klein is geworden. Voor het verpotten van de Dracaena naar een grotere pot heeft de lente voorkeur omdat de Drakenbloemboom dan makkelijke eventuele beschadigingen aan de wortels kan herstellen. Wanneer de pot na twee jaar nog groot genoeg is voor de grote kamerplant, is enkel het verversen van de potgrond voldoende.

Snoeien van de Dracaena

Waar meerdere gekleurde bladeren vaak een andere oorzaak hebben dan ouderdom, is het aan te raden deze bladeren niet direct uit de plant te knippen. Deze bladeren kunnen namelijk vaak eenvoudig worden hersteld door kleine aanpassing van de lichtintensiteit die de Dracaena ontvangt, of de hoeveelheid water. Wanneer één blad bruin kleurt kan dit te maken hebben met ouderdom. Deze bladeren kan je eenvoudig van de Pleomele afknippen. Om te Dracaena mooi compact te houden, kan je ervoor kiezen om de kamerplant te snoeien. Dit kan eenvoudig worden gedaan door de koppen van de Drakenbloemboom af te knippen. We adviseren de Dracaena te snoeien in de winter, zodat de groter kamerplant in de lente opnieuw kan uitlopen.

Let op: Bij het snoeien van de Pleomele kan er sap vrijkomen wat kan irriteren wanneer dit op de huid komt. Het gebruik van handschoenen tijdens het snoeien is daarom aan te raden.

Dracaena en beestjes

Met de juiste verzorging is deze Pleomele niet extreem gevoelig voor ziektes of ongedierte. Wanneer de grote plant te veel water krijgt, zal het blad zachter worden en zal de plant aantrekkelijker worden voor ongedierte, hou dit dus goed in de gaten. Mocht het voorkomen dat er beestjes of ziektes voorkomen bij je Dracaena, is het aan te raden deze zo snel mogelijk te bestrijden. Wanneer er een ziekte of ongedierte wordt waargenomen kan je eerst proberen te Drakenbloemboom gezond te krijgen door met een vochtige doek de bladeren schoon te maken.  Wanneer de beestjes het te aangenaam vinden op het blad, kan je voor de behandeling zowel van chemisch als biologisch bestrijdingsmiddel gebruik maken, afhankelijk van de ziekte.

Eenvoudig een Dracaena online bestellen bij Chicplants

Ben jij ook gevallen voor de charmes van deze volumineuze grote kamerplant? Bestel hem eenvoudig bij Chicplants op de website en wij zorgen dat de Pleomele binnen 1 tot 4 werkdagen op een door jou gewenst adres wordt geleverd. Door het interieur van onze speciaal ontwikkelde dozen is de grote kamerplant tijdens het transport optimaal beschermd. Dit in combinatie met onze hechte samenwerking met de kwekers, zorgt ervoor dat de plant in een gezonde conditie thuis bij je aankomt.

Liever de plant eerst zien?

Wij begrijpen goed dat je graag eerst de Dracaena wilt zien. Daarom sturen wij graag een foto van de plant via WhatsApp naar je op. Stuur gerust een WhatsAppje naar +31686863976, dan helpen wij je graag door een aantal foto’s door te sturen.

@CHICPLANTS

Exclusieve kamerplanten en potten

Heb jij advies nodig met het uitkiezen van de juist pot of plant? Onze personal plant advisor helpt jou graag bij het uitkiezen van de juiste combinatie op maat!