Gratis oppotservice & watermeter bij aankoop van een potplantcombinatie

Phoenix Roebelenii

Voor het creëren van een exotische sfeer of het toevoegen van een tropische touche in huis, zijn palmen de ideale luxe kamerplant. Met zijn krachtige stam en niet al te grote bladkroon is de Phoenix Roebelenii een van de favoriete kamerpalmen in de Nederlandse woonkamers. De Phoenix Roebelenii is familie van de Araceae plantenfamilie en is oorspronkelijk in de tropen van zuidoost Azië te vinden. Ondanks dat de plant een hoogte van 3 tot 5 meter kan bereiken, staat de Phoenix Roebelenii palm ook wel bekend als de Dwergdadelpalm. Deze naam heeft de palmsoort te danken aan het feit dat hij een stuk minder groot wordt dan zijn palm broertjes en zusjes. Waar de plant in de Nederlandse woonkamers ook een aardige hoogte van 250 centimeter kan bereiken, kan je ervoor kiezen deze palmsoort je buitenruimte te laten sieren. Want inderdaad, deze prachtige tropische plant kan zowel binnen als buiten worden geplaatst. Zet de palm op een zonnige plek en dan zorgen de waaierachtige bladeren voor een vakantiegevoel in eigen tuin.

 

3 weetjes over de Phoenix Roebelenii

  • De bijnaam “dwergdadelpalm” verklapt niet alleen dat de palm ten opzichte van zijn palm familie relatief klein is. Zoals de naam nog meer doet vermoeden groeien er in het wild dadels aan de Phoenic Roebelenii. In tegenstelling tot de echte dadelpalm (de Phoenix Dactylifera) is het niet aan te raden de vruchten van deze Dwergdadelpalm te eten.
  • Waar de Phoenix plant met zijn lengte misschien niet echt opvalt in zijn familie, heeft hij andere kwaliteiten waar hij wel mee opvalt. Zo is deze palm een zeer goede luchtzuiverende plant. Met zijn zuiverende werken is hij voornamelijk goed in het verwijderen van de schadelijke stof xyleen.
  • Nog een voordeel van deze tropische plant is dat hij niet giftig is. Wel kan de plant scherpe dorens onderaan de stam hebben waardoor je met kleine kinderen en huisdieren alsnog een beetje moet oppassen.

 

Verzorging van de Dwergdadelpalm

Met zijn krachtige stam en veerachtige bladeren, verwacht deze palmsoort wel enige aandacht omtrent zijn verzorging. Wij zetten graag de belangrijkste verzorgingstips voor de Phoenix Robelenii voor je op een rijtje.

 

Lichtbehoefte Dwergdadelpalm

Of je de Phoenix plant binnen of buiten plaats, de Phoenix Roebelenii zal het mooiste staan op een zonnige standplaats. Wanneer je de palmboom binnen plaatst is het aan te raden de Phoenix plant 1 tot 2 meter van het raam te plaatsen zodat de palm minimaal 5 uur direct zonlicht ontvangt. Als de kamerplant te donker staat, zal de Dwergdadelpalm dit zelf aangeven door geen nieuw blad aan te maken. Mocht dit gebeuren, adviseren wij om de palm te verplaatsen naar een standplaats met meer zonlicht.

Daarnaast is het verstandig om de Phoenix Robelenii niet boven een kachel of in de tocht te plaatsen. De warmte van een kachel zorgt voor een lage luchtvochtigheid. Wanneer het blad van de Dwergdadelpalm zich samenvouwt, is dit een teken van een lage luchtvochtigheid. Wanneer je de kachel aan hebt, is het aan te raden om de Phoenix plant meer te sproeien. Hiermee verhoog je de luchtvochtigheid voor de plant.

Waterbehoefte Dwergdadelpalm

De Phoenix Roebelenii palmen zijn echte liefhebbers van water. Ze willen namelijk graag continu in een vochtige grond staan. In hun oorspronkelijke groeigebied, groeien deze palmsoorten dicht bij de rivieren waar de wortels diep in de grond schieten op zoek naar water. Thuis is het belangrijk dit effect na te bootsen. Wanneer de Dwergdadelpalm niet in een vochtige grond staat, zal de palm zijn mooie tropische uiterlijk verliezen. Let wel op dat de palmboom niet met haar wortels in een laagje water komt te staan. De wortels zullen dan sneller gaan rotten en de plant zal zijn sierwaarde verliezen.

Om een geschikte vochtige grond voor je Phoenix Roebelenii palmboom te creëren, kan je over het algemeen de plant gemiddeld 2 tot 3 keer per week water geven. Tijdens de warme zomerdagen mag het zelfs elke dag.  De hoeveelheid water die nodig is hangt van verschillende factoren af. Het is daarom aan te raden regelmatig de vochtigheid van de grond te meten. Je kunt dit eenvoudig doen met behulp van een vochtigheid meter of met je eigen vingers. Steek je vingers tot twee knokkels diep in de grond, wanneer de grond niet meer vochtig aanvoelt, kan je de Phoenix Roebelenii kamerpalm opnieuw water geven. Is de grond de volgende dag alweer droog? Verhoog dan de watergift per gietbeurt. Mocht je liever geen vieze vingers krijgen bij het controleren van de vochtigheid van de grond, steek dan een vochtigheidmeter in de potgrond van de palmsoort. Wanneer de meter een lage waarde aangeeft, is het aan te raden de Dwergdadelpalm meer water te geven. Zorg ervoor dat je de vochtmeter niet continu in de aarde laat staan, er kan dan aan het meetpuntje corrosie optreden waardoor de meting niet meer nauwkeurig is.

Verpotten van de Dwergdadelpalm

Aangezien de Phoenix Roebelenii veel water verbruikt, is het verstandig de palmboom direct na aanschaf te verpotten. Aangezien de kweekpot onvoloende water kan absorberen, kan je de Dwergdadelpalm het beste direct in een pot die minimaal 25% groter is dan de kweekpot plaatsen. Wanneer de palmboom in huis een mooi plekje krijgt, kan je voor het verpotten universele potgrond gebruiken. Wanneer de Phoenix Roebelenii buiten wordt geplaats, is het belangrijk hydrokorrels toe te voegen. Ook is een drainage gat onmisbaar wanneer je de Dwergdadelplant buiten een plekje geeft. Om ervoor te zorgen dat de deze palmsoort gezond kan doorgroeien en genoeg waterbuffer blijft houden, raden wij aan om de Phoenix Roebelenii om de twee jaar in de Lente te verpotten. Je kunt dit het beste in de Lente doen, aangezien de plant dan het beste in staat is om eventuele schade aan de wortels snel te herstellen.

Tip: Let bij het verpotten op de scherpe naalden op de stam van de Phoenix Roebelenii. Om te voorkomen dat je last hebt van deze dorens, kan je eventueel een handdoek om de stam draaien tijdens het verpotten. Zo kan je de palm makkelijk hanteren zonder geprikt te worden.

 Snoeien van de Dwergdadelpalm

Het kan voorkomen dat je Phoenix Roebelenii aan de onderkant bruine of gele bladeren krijgt. Dit is helaas het natuurlijke proces van de plant en kan je ook niet voorkomen met een nog betere verzorging. Je kunt deze bladeren eenvoudig verwijderen met een snoeischaar. Buig de veerachtige bladeren naar beneden en snij het blad vervolgens zo dicht mogelijk bij de stam af. Wanneer er enkel bruine puntjes in het blad ontstaan kan je deze gewoon wegknippen met een schaar. De stam zelf hoef je bij deze palm soort nooit te snoeien. De palmboom zal dan sterven.

Dwergdadelpalm en beestjes

Met zijn tropische uiterlijk vinden helaas niet alleen wij deze palmsoort een aantrekkelijke plant. De Phoenix Roebelenii kan last krijgen van dop- of schildluis. Om verspreiding te voorkomen kan je de palm het beste direct naar buiten verplaatsen en behandelen met ongediertebestrijding. Voor de Phoenix plant mag dit zowel chemische als biologische bestrijdingsmiddel zijn.

Eenvoudig online je Phoenix Roebelenii bestellen bij Chicplants

Wil jij ook de tropische sferen in huis halen met de Dwergdadelpalm? Je kunt jouw Phoenix Roebelenii eenvoudig bestellen via de webshop van Chic plants. Wanneer je je bestelling plaats gaan wij direct voor je aan de slag en zorgen wij dat je je nieuwe kamerpalm binnen 1 tot 4 werkdagen thuis ontvangt. Onze planten komen vers van de kweker en worden in speciaal ontworpen verzenddozen verzonden. Hiermee garanderen wij jou dat je nieuwe plant in perfecte conditie bij jou thuis aankomt op een door jou gekozen tijdstip.

@CHICPLANTS

Exclusieve kamerplanten en potten

Heb jij advies nodig met het uitkiezen van de juist pot of plant? Onze personal plant advisor helpt jou graag bij het uitkiezen van de juiste combinatie op maat!