Gratis oppotservice & watermeter bij aankoop van een potplantcombinatie

Kentia palm

Met zijn waaier van mooie slanke stengels met groene bladeren, is dit de kamerplant voor iedere hoek; De Kentia. De Kentia palm, ook wel bekend als Howea Forsterina, groeit oorspronkelijk op een eiland ten oosten van Australie. Op de parelwitte stranden van het eiland Lord Howe is deze kamerpalm in de 18de eeuw ontdekt en tot op de dag van vandaag nog steeds aanwezig. De Howea Forsterina is familie van de welbekende palmensoort Arecaceae of Palmea en is een van de sterkste palmen binnen zijn plantenfamilie. Naast zijn elegante, exotische uitstraling is deze kamerplant ook zo populair doordat hij goed is in het zuiveren van de lucht. Deze kenmerken zorgen er niet alleen voor dat de Kentia Palm populair is onder de Nederlandse huishoudens, maar over de hele wereld zijn deze palmbomen voor binnen geliefd. Lees snel meer over deze bijzondere kamerplant.

3 feitjes over de Kentia palm

  • Doordat de Kentia Palm met zijn veerachtige bladeren zowel mooi in de hoogte als in de breedte in groeit, wordt de kamerpalm vaak ingezet als roomdivider. Door met deze plant een ruimte op te delen, creëer je op een creatieve en sfeervolle manier gezelligheid in een ruimte. Toch net weer wat anders dan een muur of kast.
  • Nog een voordeel van de Howea Forsterina is dat deze palm voor binnen niet giftig is. Mocht er een hapje van het blad worden genomen dan is dit niet schadelijk voor mens of dier. Zo kan je de Kentia Palm rustig op iedere plek in je huis plaatsen.
  • Waar wij de Kentia Palm ook wel kennen als Howea Forsterina, heeft deze palm voor binnen nog een bijnaam. De kamerpalm wordt namelijk ook wel Hollywood Palm genoemd. Dit omdat de Kentia Palm regelmatig te zien is in films.

Verzorging van de Howea Forsteriana

Met zijn elegant, sfeervol uiterlijk en ook nog eens sterk luchtzuiverende werking, is de Kentia Palm een zeer geliefde plant bij de Nederlandse families. Toch hoef je de Howea Forsteriana niet alleen in woonhuizen aan te treffen. Doordat de kamerpalm makkelijk te verzorging is, is het ook een ideale plant voor op kantoor. Wij vertellen je graag wat meer over de verzorging van de Howea Forsteriana, zodat deze bijzondere palm ook jou ruimte optimaal kan sieren.

Standplaats Howea Forsteriana

Ondanks dat de plant een aardige hoogte kan bereiken, groeit de Kentia Palm op het Lord Howe eiland onder de bladeren van nog grote planten en bomen. Als gevolg; deze palmboom is gewend om te groeien zonder direct zonlicht. Een licht plekje zonder direct zonlicht is aan te raden voor deze palmsoort maar hij is eventueel ook geschikt voor een iets donkerdere plek in de kamer. In de zomer kan deze palmboom zelfs je tuin omtoveren tot een tropisch paradijs. De Howea palm kan namelijk een temperatuur aan tussen de 10 en 35 graden Celsius. Let wel even op dat ook in de tuin geldt dat je deze bijzondere plant niet op een plek moet zetten waar hij blootgesteld wordt aan direct zonlicht.

Tip: De Howea Forsteriana kan in de winter moeite hebben met de droge verwarmingslucht. Om de luchtvochtigheid voor de Kentia Palm te verhogen kan je schaaltjes met water op de verwarming plaatsen. Zo voorkom je dat door de droge lucht de bladeren bruin worden, bruine plekken krijgen of gaan krullen.

Waterbehoefte van de Howea Forsteriana

Probeer ervoor te zorgen dat de Kentia palm in een licht vochtige grond staat, maar niet in een te vochtige grond waar de wortels continu onder water staan. Een algemeen waterrecept per plant bestaat niet maar als richtlijn kan je aanhouden dat deze kamerpalm in de lente en zomer een of twee keer per week water nodig heeft. In de winter kan je aanhouden eens per 10 dagen. In de herfst en winter is het niet erg om de aarde tussen de gietbeurten een beetje op te laten drogen voor je de grond nieuw water geeft. In de Lente en zomer mag je alleen het bovenste laagje van de potgrond laten opdrogen.

Verpotten van de Howea Forsteriana

Door het verpotten van de Kentia help je de kamerpalm gezond te blijven. Aangezien de Kentia palmen weinig wortels hebben, is verse potgrond eens in de twee of drie jaar voldoende. Door de tijd heen verliest potgrond namelijk langzaam zijn luchtige structuur waardoor wortels moeite hebben met groeien. Met verse potgrond geef je de wortels meer ruimte en behoudt de plant zijn sierwaarde. Om meer ruimte te creëren kan je ervoor kiezen om alleen de bovenste laag potgrond te vervangen of door de kluit uit de pot te halen en al de oude potgrond te vervangen met nieuwe verse potgrond. Doordat de Kentia palmboom een langzame groeier is, hoef je de palmboom niet bij elke verpot beurt te verpotten in een grotere pot. Wanneer de wortels gaan kronkelen, dan is het tijd om de Kentia meer ruimte te geven. Dit kan je het beste doen door de palmboom in een pot te plaatsen die 20% groter is dan zijn voorgangen. Vaak is een grote pot voor deze palmboom eens in de vier à vijf jaar nodig, maar ook dit hangt af van de grootte en standplaats van deze kamerplant.

Snoeien van de Howea Forsteriana

Zelfs met de juiste verzorging kan het voorkomen dat er een lelijk blad aan de bijzondere palm ontstaat. Om ervoor te zorgen dat de plant al zijn energie in de nieuwe balderen stopt kan je het oude blad het beste wegknippen met een schone scherpe snoeischaar dicht bij de aard. Ook bruine randen mogen weggeknipt worden. Het is aan te raden de randen met de vorm van de plant mee af te knippen. Uiteindelijk zal een Kentia palm maakt bovenin nieuw blad aan en zal het onderste minder mooie blad vervangen.

Howea Forsteriana en beestjes

Onder op het blad van de Kentia Palm kan het voorkomen dat er soms bruine draden of ophopingen ontstaan. Deze bruine draden op de kamerpalm zijn vezels die aan het blad vast zitten en horen bij deze kamerplant. Verwar dit dus niet met ongedierte. Op deze palmboom zal je namelijk niet snel ziektes of ongedierte zien. Zeker wanneer je de plant niet op een tochtige plek zet, kunnen bepaalde ziektes en beestjes voorkomen worden. Indien er toch beestjes op de kamerpalm komen, raden we aan deze zo snel mogelijk te bestrijden met ongediertebestrijding. Wij adviseren je graag of je het beste een chemisch of biologisch bestrijdingsmiddel kunt inzetten.

De Howea Forsteriana eenvoudig online bestellen bij Chicplants

Een prachtige volle palm die elke hoek van de kamer omtovert tot een jungle. Wil jij ook graag de diepgroene bladeren met mooie welving van de Kentia palm in huis? Bestel deze kamerpalm eenvoudig online bij Chicplants. Door het speciale interieur van onze verzenddozen, kan jij je nieuwe tropische kamerplant in een gezonde staat binnen 1 tot 4 werkdagen bij je thuis verwachten. En dat ook nog eens op een door jou gekozen bezorgmoment.

@CHICPLANTS

Exclusieve kamerplanten en potten

Heb jij advies nodig met het uitkiezen van de juist pot of plant? Onze personal plant advisor helpt jou graag bij het uitkiezen van de juiste combinatie op maat!