Gratis oppotservice & watermeter bij aankoop van een potplantcombinatie

Ficus

De Ficus, een van de meest populaire kamerplanten van het moment. Grote kans dat je deze groene beauty al wel eens ergens hebt zien staan. Deze kamerplant heeft zijn wortels oorspronkelijk liggen in Afrika, maar eigenlijk kom je ze over de hele wereld wel tegen. Zo komen de Ficus soorten die in onze Nederlandse binnenruimtes te vinden zijn voornamelijk uit de regenwouden in zuidoost Azië! De kamerplant behoort officieel tot de Moraceae oftewel Moerbei plantenfamilie en heeft zijn populariteit voornamelijk te danken aan zijn vele soorten en maten. Zo is er de Ficus Lyrata (ook wel bekend als de tabaksplant) met een groot blad, Ficus Nitida met klein blad of een bonsai achtige ficus, de ficus Microcarpa.

Doordat de verschillende soorten Ficus ook verschillende eisen qua verzorging hebben, is er echt voor iedere plantenliefhebber een Ficus. Met zijn groene bladeren kan deze populaire kamerplant ook jouw ruimte omtoveren. Laat je inspireren door ons assortiment Ficussen en wie weet is deze kamerplant straks ook wel bij jou thuis te bewonderen.

 

5 feitjes over de Ficus

  • Een van de bekendste Ficus soorten is de Ficus carica, of te wel de vijgenboom. De vrucht van deze boom, de vijg, is een van de oudste door de mens geteelde vruchten. Wist je dat ze vroegen de vijg niet alleen als voedsel zagen maar dat een vijg ook gebruikt werd als handelswaar of middel tegen verstopping?
  • Dat bepaalde ficussen al in de geschiedenis van de Egyptenaren en romeinen voorkwamen is eigenlijk niet zo gek. In het oorspronkelijke leefgebied van de Ficus kan de plant namelijk wel honderden jaren oud worden. Een echte geschiedenis schrijver.
  • Samen met de olijfboom en de druivenstruik staat de ficus symbool voor vruchtbaarheid, overvloed en ontwaken.
  • Ondanks dat de Ficus, en zeker de Ficus Carcia, er aantrekkelijk en smakelijk uitzien zijn de ficussen giftig. Wanneer er een hapje van de bladeren wordt genomen door mens of dier zullen er bultjes op de huid ontstaan. Neem contact op met je huis- of dierenarts om te overleggen wat je hiermee het beste kunt doen.
  • Dat de ficus niet zomaar een plant is, dat beaamt ook de NASA. Deze organisatie heeft namelijk de Ficus opgenomen in de top 10 van meest luchtzuiverende planten ter wereld. En dat niet alleen, de kamerplant is ook nog een keer benoemd omdat hij CO2 om zet in zuurstof. Een perfecte plant dus om de luchtkwaliteit te bevorderen.

Ficus verzorging

Een andere reden waarom ficussen populaire kamerplanten zijn, is vanwege zijn makkelijke verzorging. Wij helpen je graag met de juiste verzorging voor jou ficus. Daarom hebben wij de belangrijkste punten voor zijn verzorging voor je op een rijtje gezet.  Zoals we eerder aangaven zijn er ontzettend veel soorten Ficussen. Daarom is het altijd belangrijk om ook even de ficus specifieke verzorging te lezen.

 

Standplaats Ficus

De ficus is een echte zonaanbidder. Probeer daarom een Ficus zo dicht mogelijk bij een raam te zetten. In Nederland worden de ficussen zoals wij ze vanuit onze woonkamer kennen gekweekt onder gecontroleerd licht. Dit betekent dat je bij het plaatsen van je ficus in huis, rekening moet houden dat een overgang naar direct zonlicht bladeren kunnen verbranden. Om dit te voorkomen kan je de plant geleidelijk dichter bij het raam zetten zodat de plan stap voor stap went aan het niet gecontroleerde licht. Wanneer de Ficus zijn plekje voor het raam heeft gevonden raden wij aan de kamerplant zo nu en dan te draaien. Door de verschillende kanten van de ficus dan het directe zonlicht kunnen opvangen, voorkom je dat de plant aan een kant kaal wordt.

 

Waterbehoefte ficus

Naast veel zon, staat het land van oorsprong van de ficus bekend om hoge (lucht) vochtigheid. De ficus houdt dus zeker wel van een slokje water. De kamerplant heeft het liefste een vochtige grond die niet doorweekt is maar ook weer niet kurkdroog. Als richtlijn is het goed om de Ficus een keer per week water te geven. De hoeveelheid water hangt af van:

  • Het seizoen. In de zomer verbruiken ficussen meer energie waardoor ze meer water nodig hebben dan in de winter.  In de winter verbruikt een Ficus ongeveer de helft van de hoeveelheid water.
  • De lengte van de ficus. Grote ficussen hebben meer energie om hun bladeren gezond te houden en nieuwe bladeren te laten groeien. Hierdoor zullen zij meer water nodig hebben dan kleinere ficussen.

Wij raden aan om echt te voorkomen dat de plant blijvend in een laagje water staat. De wortels kunnen hierdoor namelijk gaan rotten. Dat moeten we natuurlijk niet hebben.

 

Verpotten van een Ficus

Net zoals vele andere kamerplanten is het gebruikelijk om een Ficus gemiddeld een keer per jaar te verpotten. Het verpotten van een plant is noodzakelijk omdat de plant na een verloop van tijd de voedingsstoffen uit de grond heeft gehaald en een plant te groot wordt voor zijn huidige pot. Normaliter wordt er aangeraden een kamerplant, in dit geval de Ficus, te verpotten in een pot die ongeveer 20% groter is dan de kweekpot. Maar let op, wanneer je de Ficus in een grote pot plaatst zal de ficus in eerste instantie ook gaan groeien. Mocht je liever niet zo’n enorm grote ficus willen, dan kan je er ook voor kiezen om alleen de potgrond te verversen. Hierdoor behoudt de plant zijn oude pot en krijgt het niet de extra ruimte om verder te groeien.

 

Snoeien van een Ficus

Mocht je Ficus toch te groot zijn geworden of misschien wel lelijke uitlopers gecreëerd hebben, dan kan je de kamerplant snoeien. Wij raden aan om dit in het najaar te doen met behulp van een bladschaar of mesje. De Ficus Lyrata is een uitzondering hierop. Deze Ficus soort kan het beste gesnoeid worden in Mei. De Lyrata heeft namelijk meer kracht nodig om opnieuw bladeren creëren. Doordat het wegsnoeien van bladeren zorgt dat er zonlicht wordt doorgelaten op de stam, zal de plant vanzelf weer nieuwe bladeren laten groeien. Wanneer je de ficus snoeit, zal de kamerplant dus zijn mooie volle uiterlijk behouden.

Tip: Een gesnoeide Ficus zal door zijn blad verlies ook minder water verbruiken. Hou hier rekening mee met de watertoevoer.

Ficussen en beestjes

Het kan bij de ficussen best wel eens voorkomen dat er luizen of spint op de bladeren bevindt. Controleer daarom eens in de paar weken de kamerplant. Wanneer de grond een beetje kleverig aanvoelt, heeft de plant zeer waarschijnlijk last van een luis. Alle soorten luizen scheiden een kleverig goedje af wat op de bladeren gaat zitten. Dit kan soms ook op de grond vallen. Om de kans op luizen te verminderen is het aan te raden de ficus zo nu en dan in te spuiten met een plantenspuit. Het water is niet alleen goed voor de plant maar verwijderd vaak ook insecten en ongedierte.

Tip: Probeer de Ficus op een plek te zetten waar hij niet in de tocht staat. Dus bijvoorbeeld bij open ramen of deuren. Een tocht brengt namelijk veel ziektes met zich mee waardoor je Ficus een vergrote kans heeft om ziek te worden.

Ficussen bij Chicplants

Waar de ficus bekend staat om zijn diversiteit zijn er wereldwijd wel honderden bekend. Om een beetje een overzicht te creëren in de ontelbare opties hebben wij een top 3 populaire ficussen in het Chicplants assortiment samengesteld.

  1. Ficus Elastica Robusta

De Ficus Elastica Robusta – ook wel de rubberplant – creert met zijn amandelvormige donkergroene bladeren een mega luxe uitstraling. Hij heeft een prachtige slanke stam die mooi combineert met een robuuste pot. Welke stijl je huis ook heeft, deze showsteler zal het prachtig doen in je interieur.

  1. Ficus Lyrata boom

De Tabaksplant of de Vioolbladplant, zo wordt de medium boomvariant van de Ficus Lyrata ook vaak genoemd. Dankzij zijn robuuste stam en mooie volle bos bladeren lijkt hij op een boompje dat je zo in het bos tegen zou kunnen komen. De Ficus Lyrata is daardoor dé finishing touch bij jou thuis. Dus als je op zoek bent naar het effect van een boom in je huis, dan moet je bij de Ficus zijn. Wat deze plant zo speciaal maakt zijn zijn mooie donkere en stevige bladeren.

  1. Ficus Nitida

De Ficus Nitida boom is een prachtige grote kamerplant die je herkent aan zijn stevige dikke stam. De Ficus Nitida is een luxueus statement item in je interieur.

Jouw ficus eenvoudig online bestellen bij Chicplants

Wil jij ook graag deze populaire, makkelijk te verzorgen, luchtzuiverende kamerplant in huis? Bestel hem dan nu eenvoudig bij Chicplants en wij brengen hem bij je thuis. Door een hechte samenwerking met onze kwekers en vervoerder, en speciale verzenddozen zorgen wij dat jij je Ficus binnen 1 tot 4 dagen gezond bj je thuis ontvangt op een door jou gekozen tijdstip.  Probeer een keuze te maken tussen de verschillende ficussen en bestel hem gemakkelijk online.

@CHICPLANTS

Exclusieve kamerplanten en potten

Heb jij advies nodig met het uitkiezen van de juist pot of plant? Onze personal plant advisor helpt jou graag bij het uitkiezen van de juiste combinatie op maat!