Gratis oppotservice & watermeter bij aankoop van een potplantcombinatie

Cowboy cactus

Geen plant die het wilde westen gevoel beter weet te omvatten dan de Cowboy Cactus. Met zijn grillige recht opgaande groei is de Cowboy Cactus, ook wel Euphorbia, een stoere maar tegelijkertijd romantische kamerplant. Deze Cactus is lid van de wolfsmelk-familie welke ontzettend veel cactus soorten rijk is. Waar de ene op een westernachtige wijze groeit in vlakke schijven, beschikt een andere cactus over oogverblindende roze bollen en opvallende bloemen. Een overeenkomst bij deze veelzijdige plantenfamilie is wel dat de meeste soorten bedekt zijn met stekels. Zo geldt dat ook voor de ruwe Cowboy Cactus. Deze Euphorbia groeit van origine in warme landen maar is tegenwoordig ook veel te vinden in Europa. Wij laten je graag kennis maken met deze stekelige kamerplant en wie weet siert zijn stoere uiterlijk ook wel jouw interieur.

 5 feitjes over de Cowboy Cactus

  • Ondanks dat zijn naam doet vermoedde dat dit een echte cactus is, is niets minder waar. Een echte Cactus heeft namelijk geen wolfsmelk. De Euphorbia soorten hebben dit wel en daarmee zijn het eigenlijk geen officiële cactussen.
  • De grootste cactus ter wereld, de Sagaura, is wel een meter dik en twintig meter hoog. Gelukkig zullen de Euphorbia’s die wij kennen als kamerplanten niet zo groot worden. Waar ze in de natuur nog wel een flinke hoogte zullen bereiken, groeit de Cowboy plant in onze woonkamer zeer langzaam.
  • In sommige landen is de cactus meer dan een decoratieve toevoeging aan de ruimte. In landen rond de Middellandse Zee dient de bijzondere cactus soort “Opuntia” bijvoorbeeld als prikkeldraad en worden er stukken land mee afgezet. In Mexico hebben ze weer een andere bestemming voor de cactus. Daar wordt deze bijzondere plant gebruikt om alcoholische dranken van te maken.
  • Met zijn stekelige uiterlijk heeft deze cactus al niet zo een aaibaar gehalte, en dat is misschien voor je huisdier maar goed ook. Het sap van de cactus is namelijk giftig. Wanneer je het op je huid krijgt of inslikt is het aan te raden even contact op te nemen met je huis of dierenarts.
  • Mocht je het zomerse wilde westen gevoel graag naar buiten halen in de zomer? Dat kan met de Euphorbia. In de zomerperiode kan je de Cowboy cactus buiten op het terras zetten. Let wel even op, laat de plant geleidelijke aan wennen aan het directe zonlicht. Plaats hem dus niet meteen op een zonovergote terras.

Verzorgen van de Cactus

Naast het feit dat deze bijzondere kamerplant een gevoel van het wilde westen oproept, is het ook de plant om aan te denken wanneer je een makkelijk te verzorgen plant zoekt. Met onderstaande tips weet je zeker dat jouw Cowboy Cactus onverwoestbaar is.

Standplaats van de Cowboy Cactus

Allereerst is de plant makkelijk in de plek waar je hem plaats. Zo kan de Euphorbia een plek in de zon goed hebben, maar kan het ook een iets donkerdere plek in de ruimte sieren. Over het algemeen geldt dat hoe donkerder het blad van de Cactus, hoe beter de plant geschikt is om in de schaduw te staan. Zo kan de Cowboy plant bijvoorbeeld prima op een meer schaduwrijke plek staan. Mocht je de plant toch op een lichtere plek zetten, dan is het aan te raden om in de zomerperiode ervoor te zorgen dat je Cactus niet de hele dag in het volle zonlicht staat. In ons klimaat zijn deze kamerplanten daar namelijk niet aan gewend en zullen de bladeren schade oplopen.

Waterbehoefte van de Cowboy cactus

Het enige waar bij de watergift van de cactus rekening gehouden moet worden is dat je de Euphorbia niet te veel water geeft. De Cowboy cactus hebben namelijk maar weinig bladmondjes op hun bladeren zitten waardoor ze niet veel en snel water verdampen. In de zomermaanden kan je het beste tussen de gietbeurten door de grond laten opdrogen. Zo voorkom je dat de plant te veel water krijgt en er eventueel wortelrot ontstaat. In de winter zal de plant in verband met de kortere dagen en het minder licht nog minder water nodig hebben. In deze periode kan de Euphorbia zonder problemen twee maanden zonder water. De Cowboy Cactus kan gemiddeld gezien lang zonder water. Te weinig water leidt bij deze kamerplant zelden tot problemen waar te veel water meer schade kan aanrichten. In geval van twijfel is het dus ook aan te raden nog even te wachten met water geven.

Tip: De hoeveelheid water hangt voornamelijk af van de hoeveelheid zonlicht die de Cowboy Cactus ontvangt. Op een zonnige plek verbruikt de plant meer water dan een Cowboy cactus op een schaduwrijkere plek. Hou hiermee rekening als je je Euphorbia water geeft.

Verpotten van de Cowboy Cactus

Naast zijn stekelige uiterlijk vergt Ook het verpotten van de Cactus geen speciale aandachtspunten. Zoals veel kamerplanten kan je ook de Cactus ongeveer om de 2 a drie jaar verpotten. Wil je dat je cactus gaat groeien, plaats de Euphorbia dan in een pot die minimaal 20% groter is dan zijn voorganger. Met een ruimere pot krijgt de plant namelijk de ruimte om zich te ontwikkelen. De pot kan je het beste vullen met universele potgrond of met speciale pokon Cactuspotgrond.

Tip: Mocht je een grote Euphorbia willen verpotten, let dan even op dat deze cactussen erg zwaar zijn. Wij raden aan om deze cactus soort eventueel met zijn tweeën te verpotten. Draai eerst een handdoek om de cactus, pak vervolgens de cactus in het midden vast. De andere persoon kan snel de pot verwijderen en de nieuwe, grotere pot onder de cactus schuiven. Laat de Euphorbia nu voorzichtig zakken en de Euphorbia heeft weer verse voedingsstoffen.

Snoeien van de cactus

Een voordeel van de Euphorbia is dat hij niet snel bruine bladeren zal krijgen. Het kan natuurlijk wel voorkomen dat jouw Cactus wat aan de grote kant wordt en dat je hem daarom eventueel zou willen snoeien. Wanneer je je Cowboy Cactus naar een kleiner formaat wilt snoeien kan je dit het beste doen door de cactus bij de sta af te snijden met een groot scherm mes. Let op, het witte vocht wat hierbij vrijkomt is giftig. Uiteindelijk zal deze plek zelf weer dichtgroeien en is het directe gevaar geweken. Op de plek kan het voorkomen dat er een nieuwe vertakking ontstaat, echter is geen garantie.

Cactus en beestjes

Met zijn stekelige karakter is deze plant niet snel aantrekkelijk voor ongedierte of ziektes. Echter, een te lange en te hoge luchtvochtigheid kan leiden tot een schimmel zoals wolluis. Mocht de Euphorbia last krijgen van ongedierte is het aan te raden dit direct te bestrijden. Je kunt dit eenvoudig doen door met een harde waterstraal de ongewenste beestjes of ziektes op de bladeren van de Cowboy Cactus weg te spuiten. Een andere manier is om ongediertebestrijdingsmiddel te gebruiken.

Eenvoudig online een Cowboy Cactus kopen bij Chicplants

Ben jij ook gevallen voor zijn stoere maar romantische uiterlijk? Bestel deze Euphorbia dan eenvoudig online bij ons in de webshop. Met een speciaal ontworpen doos zorgen wij dat deze plant onbeschadigd geleverd zal worden. De Cowboy cactus zal op een door jou gekozen moment op een door jou gekozen adres binnen 1 tot 4 werkdagen worden bezorgd.

@CHICPLANTS

Exclusieve kamerplanten en potten

Heb jij advies nodig met het uitkiezen van de juist pot of plant? Onze personal plant advisor helpt jou graag bij het uitkiezen van de juiste combinatie op maat!