Gratis oppotservice & watermeter bij aankoop van een potplantcombinatie

Alles over de Dieffenbachia

Polkadots, strepen, veren, effen – de Dieffenbachia steelt met zijn kleurrijk karakter beslist de show het interieur. Net zoals veel andere planten komt deze trendy kamerplant uit het Amazonegebied. Naast zijn opvallende getekende bladeren staat deze plant bekend om zijn diversiteit. De Dieffenbachia kent verschillende soorten waarvan niet één exemplaar hetzelfde is. Met zijn stijlvolle karakter is deze tropische kamerplant niet voor niets veel terug te vinden in de Nederlandse huishoudens. Ondanks zijn diversiteit aan soorten, zijn er een paar Dieffenbachias extra populair in ons land. Zo stylen voornamelijk de Dieffenbachia Big Ben Enkele stam, Dieffenbachia Camilla en Dieffenbachia White Etna de Nederlandse woonkamers.  Wij laten je graag kennis maken met deze blikvanger en wie weet siert deze plant binnenkort ook jouw ruimte.

Feitjes over de Dieffenbachia

  • Met zijn bijzondere bladeren heeft de Dieffenbachia een al net zo bijzondere naam. De naam van deze tropische plant is afkomstig uit Wenen. De plant is namelijk vernoemd naar Joseph Dieffenbach, de tuinman van het Weense Sisi paleis tijdens het begin van de 19de
  • De naam Dieffenbachia werd in Nederland al snel gevormd naar ‘Dief van Bagdad’. Hoe de plant aan deze naam komt, is nog steeds een raadsel.
  • Met zijn kleurrijke bladeren straalt de plant een flinke dosis positiviteit uit. Ook bij bepaalde groepen in Brazilië is dit onopgemerkt gebleven. Zij geloven dat de bladeren van de Dieffenbachia beschermt tegen negatieve energieën en het boze oog.
  • Een klein nadeel van deze unieke tropische kamerplant is dat je hond of kat aardig ziek kan worden wanneer die een hapje neemt van zijn tropische blad. De Dieffenbachia is namelijk giftig. De kamerplant heeft kristallen in zijn cellen die bij inname een brandend gevoel en zwellingen bij huisdieren en mensen kunnen veroorzaken. In het ergste geval kan de zwelling zelfs een verstikking tot gevolg hebben. Let dus goed op, ook bij nieuwsgierige kleine kinderen.
  • De prachtige bladeren zijn niet alleen heel mooi, maar hebben bovendien een luchtzuiverende werking. Hierdoor is de Dieffenbache ook zeer geschikt om te plaatsen in een kantoorruimte.

Verzorging van de Dieffenbachia

Met zijn ingenieuze bladtekeningen, sterk luchtzuiverend karakter en het feit dat de plant uitwaait waardoor hij veel volume heeft, maken dat de Dieffenbachia tot een populaire kamerplant hoort. Met de juiste verzorging kan je lang van deze sfeervolle kamerplant genieten. Hieronder hebben wij een paar verzorgingstips voor je op een rijtje gezet.

Standplaats Dieffenbachia

Een van de belangrijkste dingen aan de verzorging van een Dieffenbachia is de standplaats van deze plant. De tropische kamerplant wil namelijk geen direct zonlicht ontvangen maar wel voldoende indirect licht. Het is daarom aan te rijden een plek voor het raam op het zuiden te vermijden, en de Dieffenbachia te plaatsen voor een raam op het oosten of westen. Wanneer de plant indirect licht ontvangt zal dit de aanmaak van nieuwe bladeren stimuleren. Vindt de Dieffenbachia toch dat hij te veel direct zonlicht ontvangt, dan zullen er bruine randen op de bladeren ontstaan. Wanneer de kamerplant op een te donkere plek staat zal de groei stagneren. Plaats de Dieffenbachia dan iets meer richting een raam.

Tip: De Dieffenbachia groeit naar het licht toe. Om ervoor te zorgen dat je op langer termijn nog steeds een mooie volle plant hebt, kan je de plantenpot om de zoveel tijd een beetje draaien. Zo voorkom je dat de plant een kant op gaat groeien en zijn schoonheid verliest.

Waterbehoefte van de Dieffenbachia

Aangezien ook deze plant zijn roots heeft liggen in het tropische amazonegebied, heeft de Dieffenbachia een voorkeur voor een vochtige omgeving. Om dit in je eigen woonkamer na te bootsen is het belangrijk om de grond van de trendy kamerplant altijd licht vochtig te houden. Probeer hierbij te voorkomen dat eern laagje water in de pot blijft staan. Dit zal namelijk wortelrot bevorderlijke waardoor de plant in de loop van de tijd zijn schoonheid verliest. Doordat de plant in de winter weinig water verbruikt, kan het in deze periode sneller voorkomen dat er een laagje water in de pot wordt gevormd. Om dit te voorkomen is het aan te raden in de winter eerst de potgrond een beetje op te laten drogen, voor je de plant weer water geeft. Doordat voor iedere plant een andere waterbehoefte heeft door verschil in grootte, standplaats, soort etc. is het belangrijk om je plant – zeker aan het begin- goed in de gaten te houden. Door je vingers af en toe in de grond te steken kan je de vochtigheid van de grond en daarmee de waterbehoefte van de plant beter inschatten. Is de grond na een week na de watergift nog steeds erg nat, geef je kamerplant dan minder water per keer. Mocht de grond na twee dagen heel droog aanvoelen kan je de plant iets vaker water geven.

Tip: Om te voorkomen dat de wortels verdrinken is het aan te raden vaker een klein beetje water te geven in plaats van een keer heel veel. Zo geef je de wortels de mogelijkheid om het water beter op te nemen.

Verpotten van de Dieffenbachia

Net zoals bij de meeste kamerplanten is het aan te raden de Dieffenbachia eens in de twee à drie jaar te verpotten. Door het aanbrengen van nieuwe potgrond krijgt de plant nieuwe voedingsstoffen en kan het zijn schone behouden. Mocht je graag willen dat je Dieffenbachia blijft groeien, verpot de plant dan in een pot die minimaal 20% groter is dan zijn voorganger. Zo geef je namelijk de wortels voldoende ruimte om uit te breiden.

Tip: Verpot de plant in de lente. In dit seizoen is de Dieffenbachia in zijn groeistand waardoor eventuele gemaakte schade aan de wortels tijdens het verpotten sneller herstelt.

Snoeien van de Dieffenbachia

De ingenieuze bladeren van de Dieffenbachia is wat deze plant zo bijzonder en populair maakt. Ondanks de juiste verzorging kan het voorkomen dat er een bruin blad aan de kamerplant komt. Je kunt dit blad gerust weghalen door het blad af te knippen. Met het voortzetten van de juiste verzorging zal er vanzelf weer een nieuw mooi kleurrijk blad aan de Dieffenbachia groeien.

Dieffenbachia en beestjes

De sfeervolle tropische kamerplant is helaas niet alleen geliefd onder ons. Ook onder wolluis is dit een populaire plant. Om te voorkomen dat ongedierte het uiterlijk van deze bijzondere plant aantasten kan je de Dieffenbachia zo nu en dan besproeien met water. Hierdoor stijgt namelijk de luchtvochtigheid rondom de plant wat niet in de smaak valt bij wolluis. Mocht de wolluis de unieke bladeren van een Dieffenbachia toch te aantrekkelijk blijven vinden, bestrijd het ongedierte dan met ongediertebestrijding.

Tip: Wanneer je de plant op een tochtige plek zet of op een plek waar het kouder is dan 15 graden krijgt de plant sneller last van ziektes. Probeer dit dus te vermijden.

Je Dieffenbachia eenvoudig online bestellen bij Chicplants

Wil jij je ruimte ook helemaal afstylen met de populaire kamerplant van het moment? Bestel je Dieffenbachia dan eenvoudig bij ons op de website. Met onze speciaal ontwikkelde dozen en goede samenwerking met de kwekers zorgen wij dat deze tropische kamerplant binnen 1 tot 4 dagen in een gezonde staat bij jou thuis wordt bezorgd.

@CHICPLANTS

Exclusieve kamerplanten en potten

Heb jij advies nodig met het uitkiezen van de juist pot of plant? Onze personal plant advisor helpt jou graag bij het uitkiezen van de juiste combinatie op maat!