Gratis oppotservice & watermeter bij aankoop van een potplantcombinatie

Areca Palm

Een van de bekendste tropische kamerpalm van het moment; de Areca. Deze palm hoort bij de Araceae plantenfamilie en staat in Nederland ook wel bekend als de Goudpalm. Deze naam heeft de tropische kamerplant te danken aan zijn geelachtige vruchten. De Areca palm was oorspronkelijk te vinden in de duingebieden van het zonovergoten eiland Madagaskar maar is door de jaren heen uit het wild verdwenen. In Nederland zijn de Areca palmen gelukkig nog wel te vinden in veel woonkamers. Doordat palmen over het algemeen in bosjes groeien, bestaat de goudpalm ook uit meerdere palmpjes bij elkaar. Hierdoor is het een prachtig volle plant en een echte eyecatcher in huis. De plant heeft als kenmerk dat hij een aardige hoogte kan bereiken waardoor hij met zijn geveerde, lichtgroene bladeren zeer geschikt is voor een ruimte met hoge plafonds. Wil jij je thuis ook graag iedere dag in een tropisch oord wanen? Dan is dit misschien wel de plant die je zoekt.

3 feitjes over de Areca palm

  • De Areca palm staat erom bekend dat d hij een snel bladverloop heeft. Schrik dus niet als de plant snel bruine bladeren krijgt, er komen ook heel snel jonge nieuwe bladeren voor terug.
  • Naast het feit dat de Goudpalm een populaire kamerplant voor in huis is, is deze tropische kamerpalm ook zeer geschikt om kantoorruimtes te sieren. Met zijn veerachtige bladeren zal de Areca Palm niet alleen een speelse toevoeging zijn aan de ruimte, de bladeren hebben namelijk ook nog eens een sterk luchtzuiverend effect. Dit houdt in dat deze palmachtige plant de luchtkwaliteit bevorderd. Dit heeft niet alleen een positief effect op de gezondheid van je collega’s maar ook op hun concentratievermogen en humeur.
  • Nog een voordeel van de goudpalm is dat deze tropische kamerplant niet giftig is. Mocht er een hapje van het blad worden genomen is dit niet schadelijk.

Verzorging van de Areca palm

Met zijn speelse en tijdloze uitstraling is de Areca een prachtige toevoeging aan ieders interieur. Met de juiste verzorging zal de kamerpalm jarenlang mooi blijven en kan je iedere dag van de frisgroene kleur van de bladeren en de sierlijke vorm van de bijzondere plant genieten. Wij hebben een paar verzorgingstips op een rijtje gezet zodat jij ook optimaal kan genieten van de schone van deze palmboom.

Standplaats van de Areca palm

Om de Areca palm de ideale omgeving te geven om in te groeien en bloeien, is het aan te raden een plek te zoeken waar de plant niet wordt blootgesteld aan direct zonlicht. Oorspronkelijk is de plant gewend om in de schaduw van andere palmen te leven. Hierdoor is de Areca Palm niet gewend direct zonlicht te ontvangen en wil dit dan ook liever niet in jouw woonkamer. Ondanks dat de palmachtige kamerplant direct zonlicht liever ontwijkt, is de Areca Palm wel een liefhebber van licht. De beste standplaats voor de goudpalm is daarom voor een raam op het noorden. Natuurlijk is een plek voor het raam op het westen of oosten ook niet erg, let dan alleen eventjes op dat je de plant iets verder van het raam af zet. Mocht je een plekje voor de tropische kamerplant in gedachte hebben voor een raam op het zuiden, dan is het aan te raden de plant toch echt wel minimaal 3 meter van het raam af te plaatsen. Mocht je de positie van de Areca palm lastig in te schatten vinden, dan kan je ook aan de bladeren zien of de kamerpalm op een goede plek staat. Wanneer de bladeren geel kleuren, ontvangt de palm voor binnen te veel zonlicht. Anderzijds, het stoppen van de groei van nieuwe bladeren betekend dat de palmachtige op een te donkere plek staat.

Waterbehoefte van de Areca Palm

Als het op een watergift aankomt, geeft de goudpalm de voorkeur aan een licht vochtige grond. Als richtlijn kan je aanhouden om de kamerpalm in de zomer twee keer per week en in de winter een keer per week water te geven. Bij deze waterbeurten is het aan te raden om regelmatig kleine beetjes te geven in plaats van in een keer heel veel. De potgrond kan een grote watergift moeilijk absorberen waardoor de wortels van de Areca Palm onderwater kunnen komen te staan. De wortels zullen dan gaan rotten en de palmachtige zal zijn sierwaarde verliezen. De exacte hoeveelheid water is afhankelijk van verschillende factoren. Een grote Areca palm heeft bijvoorbeeld behoefte aan meer water dan een kleinere goudpalm en een Areca Palm voor een raam op het noorden zal minder water verbruiken dan een palm op het zuiden. Om er snel achter te komen wat het beste voor jou Areca Palm is, is het aan te raden om in het begin je palm goed in de gaten te houden. Dit kan je eenvoudig te doen door je vingers in de potgrond te stoppen. Is de grond na 4 dagen na de waterbeurt nog steeds erg nat? Dan kan je het water per gietbeurt verminderen. Als de grond na een dag al droog aanvoelt, kan je de plant meer water geven per waterbeurt.

Tip: De Areca palm ontvangt graag lauw water in plaats van ijskoud kraanwater. Bovendien is het aan te raden de pal van boven op de wortelkuit toegang tot dit water te geven zodat ook de kleinere palmpjes met korte wortels water ontvangen.

Verpotten van de Areca Palm

Deze tropische kamerpalm is een snelgroeiende plant. Het is daarom aan te raden de Goudpalm direct na aanschaf in een ruime pot te zetten waardoor de Areca een grote waterbuffer en voedingsstoffen tot zijn beschikking heeft. Het eerstvolgende verpot moment van een Areca palm is pas nodig als de plant echt helemaal uit zijn vorige pot groeit. Door het kiezen van een pot die een doorsnede heeft die minimaal 20% groter is dan zijn voorganger weet je zeker dat de Goudpalm onverstoord verder zal groeien.

Tip: Met het plaatsen van een Areca Palm in een hoge vaas, kan je nog meer de hoogte van een ruimte benadrukken. In een hoge vaas is het aan te raden om gebruik te maken van een inzethoes. Hiermee voorkom je dat de wortels van de Areca palm bij rottend water onder in de pot kunnen komen.

Snoeien van de Areca Palm

Doordat bruine bladeren de sierwaarde van deze groene kamerpalm zal doen verminderen, adviseren wij om bruine bladeren af te knippen bij de stam. Door deze bladeren te verwijderen kan alle energie van de Goudpalm geïnvesteerd worden in nieuwe bladeren.

Tip: Om de komst van nieuwe bladeren te stimuleren kan je de Areca palm helpen door hem in de zomermaanden voeding te geven. Doordat de plant in de zomermaanden snel groeit kan je de plant een keer in de week voorzien van een scheutje plantenvoeding. In de wintermaanden is de groei gepauzeerd en is extra voeding niet nodig. De meest geschikte voeding voor de Areca palm is Pokon voeding voor palmen. Lees voor gebruik goed over de juiste dosering van de voeding. Zo kan een overdosis van Pokon voeding zorgen voor een toename van de zuurgraad in de potgrond waardoor de wortels geen water meer zullen opnemen. Mocht je twijfelen helpen wij je graag met het kiezen van de juiste plantenvoeding en het bepalen van de juiste dosering.

Areca palm en beestjes

Doordat de Areca van nature in vochtige tropische omstandigheden leeft, is de kamerpalm in een ruimte met droge lucht vatbaarder voor spint en wolluis. Dit kan eenvoudig voorkomen worden door de plant af en toe te besproeien met water. Op deze manier creëer je hoge luchtvochtigheid in de ruimte van de plant. Vooral in de winter kent is de luchtvochtigheid laag waardoor een sproei beurt extra gewaardeerd wordt door de plant.

Als de Goudpalm toch last heeft van ongedierte, kan dit het beste zo snel mogelijke bestreden worden met bestrijdingsmiddelen. Dit kan zowel een chemisch als biologisch middel zijn.

De Areca Palm eenvoudig online bestellen bij Chicplants

Wil je ook graag het tropische sfeertje met deze goudpalm in huis halen? Bestel de Areca Palm eenvoudig online en ontvang hem binnen 1 tot 5 dagen bij je thuis. Door de speciaal ontworpen dozen en de hechte samenwerking met de kwekers zal de Areca Palm gezond op een door jou gekozen bezorg moment thuis worden afgeleverd.

@CHICPLANTS

Exclusieve kamerplanten en potten

Heb jij advies nodig met het uitkiezen van de juist pot of plant? Onze personal plant advisor helpt jou graag bij het uitkiezen van de juiste combinatie op maat!