Gratis oppotservice & watermeter bij aankoop van een potplantcombinatie

Anthurium

Krachtige uitstaling, aantrekkelijke bladeren met bloemen en tijdloos mooi; de Anthurium is de kamerplant waar je nooit genoeg van zult krijgen. Deze tropische kamerplant is familie van de Aracea plantenfamilie en heeft zijn roots in de tropische regenwouden van Zuid-Amerika liggen. De Anthurium kent maar liefst 600 verschillende soorten, die variëren van kleine potmaat tot mini struik en van rood, roze, paars, oranje tot geel, groen en wit. Zo is de Anthurium Peach bijvoorbeeld een kleinere Anthurium plant met prachtige zachte kleuren bloemen, maar is de Anthurium Jungle king juist weer een grotere Anthurium plant met een ander kleurenpallet. Ondanks de verschillende soorten, is deze kamerplant stuk voor stuk uniek in zijn authentieke uitstraling. De Anthurium planten hebben naast hun uitstraling nog iets unieks, het is namelijk een van de weinige kamerplanten met bloemen die het gehele jaar door bloeit. Een mooie volle woonplant die het gehele jaar door een luxe uitstraling geeft zonder al te veel verzorging. Wij laten je graag verder kennis maken met deze onverminderde populaire kamerplant.

3 feitjes over de Anthurium

  • De Nederlandse benaming voor Anthurium planten is ook wel de Flamingoplant. Deze naam heeft de tropische kamerplant te danken aan de bloemen die op de stelen bloeien. Je raad het al, hierdoor heeft de kamerplant veel weg van een flamingo.
  • Doordat de plant makkelijk te verzorgen is, is deze plant ook de ideale kantoorplant. Doordat de Anthurium een sterke luchtzuiverende werking heeft, draagt deze exotische plant bij aan een ideaal werkklimaat.
  • Een klein nadeel van deze populaire kamerplant is dat de kolven en de bladeren van Anthuriums beide licht giftig zijn. Bij consumptie kan misselijkheid en/of braken het gevolg zijn. Mocht het gebeuren dat er een stukje van het blad of bloem wordt ingeslikt, raden we je aan contact op de nemen met de dier/ huisarts.

Verzorging van de Anthurium

Deze Zuid-Amerikaanse plant is niet alleen mooi om te zien, de Anthurium planten zijn ook nog eens makkelijk te verzorgen. Wij hebben een paar tips voor de verzorging op een rijtje gezet zodat deze kamerplant met zijn authentieke uitstraling het gehele jaar door je ruimte kan sieren.

Standplaats van de Anthurium

Voor een optimale bloei kan de Anthurium het beste op een lichte plaats worden gezet waar geen direct zonlicht op de kamerplant komt. Mocht je een plekje voor deze exotische plant in gedachte hadden voor een groot raam op het zuiden, plaats de plant dan een paar meter naar achter. Het blootstellen aan direct zonlicht zal namelijk de sierlijke bladeren van de Anthurium doen verkleuren. Wanneer de bladeren geel worden is dit een teken van te veel zonlicht. Het kan ook voorkomen dat je de plant uit voorzorg op een iets te donkere plek hebt gezet. Bij te weinig zonlicht zullen de bloemen van de Anthurium plant wel uitkomen maar met een groenachtige kleur of helemaal niet uitkomen. In dat geval mag je de tropische kamerplant iets dichter bij het raam plaatsen. Naast te veel of te weinig zonlicht is het ook belangrijk om de plant niet boven of vlak bij een verwarming te plaatsen. De Anthurium kamerplanten hebben de voorkeur voor een hoge luchtvochtigheid waardoor een plek boven de verwarming niet helemaal geschikt is.

Waterbehoefte van de Anthurium

Door de tropische afkomst van deze kamerplant, dient de Anthurium in een licht vochtige grond geplaats te worden. In de zomermaanden zal de Anthurium gaan bloeien en meer water verbruiken dan tijdens de wintermaanden. Daarom is het aan te raden om de Anthurium in de zomermaanden twee keer oer week water te geven waar in de winter een keer in de week voldoende zal zijn. Verder kan je de Anthurium beter vaker, kleine beetjes water geven dan één keer een grote watergift. Zo voorkom je namelijk dat er een laagje water onder in de pot komt waardoor de wortels kunnen gaan rotten. Met behulp van je vinger in de potgrond te steken kan je eenvoudig controleren of de grond van de plant niet te vochtig is. Merk je dat de grond 4 dagen na een waterbeurt nog steeds nat aanvoelt, kan je de watergift de minderen. Een andere manier om te controleren of de Anthurium te veel water heeft, is door te kijken naar zijn bladeren. Wanneer er bruine vlekken met een geel randje te zien zijn verminder dan direct de hoeveelheid water bij een waterbeurt, de Anthurium heeft dan te veel water.

Tip: Gebruik voor de waterbeurten van de Anthurium planten het liefste lauw/warm water in plaats van koud kraanwater. Ook houdt de Anthurium niet van kalkrijk water.

Verpotten van de Anthurium

Om ervoor te zorgen dat de Anthurium zijn mooi bloemen blijft behouden, is het aan te raden om de Anthurium een oer twee jaar te verpotten. Het beste moment om dit te doen is in de lente aangezien de plant dan eventuele schade aan de wortels sneller kan herstellen. Voor het verpotten kan je het beste een pot gebruiken die minimaal 20% groter is dan zijn voorganger. Zo weet je zeker dat de plant weer voldoende nieuwe voedingstoffen heeft voor de komende periode!

Snoeien van de Anthurium

Aangezien de plant bekend staat om zijn aantrekkelijke bladeren en bloemen, begrijpen wij dat uitgebloeide bloemen of oude lelijke bladeren liever niet gezien worden. In deze gevallen kan je de uitgebloeide bloemen of bladeren zo laag mogelijk bij de grond of basis wegknippen. Naast het feit dat het aantrekkelijker is voor het oog, bespaart de plant op deze manier energie. Zo kan hij al zijn energie aan nieuwe bladeren geven en behoudt hij zijn sierwaarde.

Beestjes en Anthurium kamerplanten

Ook betreft beestjes en ziektes is de Anthurium een makkelijke kamerplant. De plant is namelijk niet specifiek vatbaar voor een bepaald soort ongedierte. Mocht het ondanks de goede verzorging voorkomen dat je toch beestjes of andere ongewenste indringers ziet, behandel de plant dan zo snel mogelijk met ongediertebestrijding.

Tip: Het besproeien van de plant helpt niet alleen het voorkomen van ongedierte. Door de tropische kamerplant in de wintermaanden te besproeien bevorderlijk je de groei en de komst van nieuwe bloemen. De Anthurium is namelijk een hoge luchtvochtigheid gewend die zeker in de wintermaanden aan de lage kant is. Met behulp van een plantensproeier kan je iets meer het Zuid-Amerikaanse regenwoud nabootsen.

De Anthurium eenvoudig online bestellen bij Chicplants

Ben je ook gevallen voor de tropische charme van de Anthurium? Bestel de Anthurium plant eenvoudig online op de website van Chicplants. Binnen 1 tot 4 werkdagen ontvang jij je nieuwe kamerplant bij jou thuis op een door jou gekozen bezorgmoment. Door onze speciaal ontworpen verzenddozen en hechte samenwerking met verschillende kwekers staan wij garant dat de kamerpalm in perfecte conditie bij je thuis zal aankomen.

@CHICPLANTS

Exclusieve kamerplanten en potten

Heb jij advies nodig met het uitkiezen van de juist pot of plant? Onze personal plant advisor helpt jou graag bij het uitkiezen van de juiste combinatie op maat!