Gratis oppotservice & watermeter bij aankoop van een potplantcombinatie

Alocasia

De Alocasia, je kunt er bijna niet omheen. Met zijn felgroene, grote bladeren doet dit je misschien wel denken aan de oren van een olifant. Dit blijkt ook wel uit zijn vele bijnamen. De Alocasia staat namelijk ook wel bekend als olifantsoor plant, Reuzentaro of Taro. Zoals de namen al een beetje doen vermoedde heeft deze de Alocasia enorme bladeren. De bladeren van de Alocasia kunnen een doorsnede van maar liefst 1,5 meter bereiken! De Alocasia komt oorspronkelijk uit de Aziatische tropische regenwouden en behoort officieel tot de plantenfamilie van de Araceae. Ondanks dat er wel honderd verschillende soorten Alocasia’s bestaan welke allemaal hun eigen eigenschappen hebben, hebben de olifantsoort planten een ding gemeen; alle Alocasias krijgen grote planten. Mocht je graag voor een subtiele plant gaan, is deze wellicht niet helemaal geschikt. Deze eyecathcer is een echte tropische toevoeging in je interieur.  Wil je graag het tropische sfeertje naar buiten halen? Dan kan de Alocasia eventueel mee naar buiten nemen. Het tropische uiterlijk van de Olifantsoor doet misschien vermoeden dat hij niet geschikt is voor onze Nederlandse tuinen, maar niets is minder waar. Zo zijn de Alocasia macrorrhiza en esculenta geschikt voor onze milde winters. De overige Olifantsoor planten kan je meeverhuizen naar buiten wanneer de buitentemperatuur stijgt en het een beetje begint aan te voelen als in de tropen. Het is aan te raden om deze olifantsoor soorten weer binnen te zetten als het kouder is dan 20 graden. Zij hebben namelijk wel een strenge voorkeur voor een tropisch en warm klimaat.

 

5 feitjes over de Alocasia

  • In de tropische regenwouden worden de grote bladeren van de Alocasia gebruikt om onder te schuilen. Wij kunnen ons wel voorstellen dat de grote groene bladeren voldoende beschutting geven tijdens een tropische regenbui.
  • In de tropische regenwouden van zuid-oost Azië kan de olifantsoor plant gerust een hoogte bereiken van 4 meter. Dat maakt de Alocasia samen met de bananenplanteen van de grootste bladplanten in de urbanjungle trend. Wees gerust, in onze woonkamers zal de plant een hoogte van 4 meter niet halen maar zullen het ook niet de meest subtiele tropische kamerplanten zijn. De glanzende pijlvormige bladeren kunnen namelijk alsnog wel een hoogte van een meter
  • Let op, deze eyecatcher is namelijk giftig. Het sap in de takken en bladeren van de Olifantoor plant kunnen de huid en slijmvliezen irriteren.
  • In het Nederlandse sprookje van Sjaak en de bonenstaak staat de Alocasia centraal. In dit sprookje staat de olifantsoor plant symbool voor het aangrijpen van kansen, ook als deze risicovol zijn.
  • Het is inmiddels bij velen wel bekend dat planten een positieve invloed hebben op je welzijn, humeur en gezondheid. De olifantsoor plant is een van deze toppers. Dit komt door de grote bladeren van de Alocasia die de lucht zuiveren. Hoe groter het blad, des te meer zuurstof een plant kan produceren. Daarnaast is de luchtzuiverende Alocasia Zebrina bij vele een favoriet in het bijzonder. De stengels hebben namelijk een mooie dierenprint. Dit verklaart ook meteen waarom deze plant bijdraagt aan een goed humeur; zodra je de plant ziet, vrolijk je al meteen op. Een erg fijne bijkomstigheid naast dat ze gewoon erg mooi in je interieur staan.

 

Verzorging van de olifantsoor

Een voorwaarde om ervoor te zorgen dat de Alocasia je laat opvrolijken, is natuurlijk wel dat je hem de juiste verzorging biedt. Waar het bij sommige kamerplanten de verzorging makkelijk is, komt het bij deze plant iets meer secuur. Wij hebben een paar verzorging tips voor de olifantsoor plant opgesomd, zodat je de plant snel kan leren kennen en genieten van de schoonheid van de ze tropische kamerplant.

 

Standplaats van de olifantoor plant

Je kunt het beste de tropische regenwouden nabootsen door de olifantsoor op een lichte plek te zetten. Let op, plaats hem niet in het directe zonlicht. Wanneer je de Alocasia namelijk in direct zonlicht plaats, zullen de bladeren verbranden. Een paar meter van het raam is een perfecte plek. Wanneer de stengels van de Olifantoor lang worden en naar het licht toe groeien, betekent dit dat de plant te weinig licht ontvangt. Plaats de kamerplant dan iets meer richting het raam.

 

Waterbehoefte van de olifantsoor

Betreft de waterbehoefte van deze tropische plant, is het aan te raden om de grond altijd lichtvochtig te houden. De olifantoor is namelijk de hoge luchtvochtigheid van de Aziatische tropen gewend. Hou wel eventjes rekening met het feit dat de grond ook weer niet te nat moet zijn. Wanneer de plant namelijk in een te natte grond staat, kan het voorkomen dat de wortels gaan rotten en dan kan de Alocasia helemaal geen water meer opnemen. Toch zonde als deze bijzondere plant zijn schone verliest. In het algemeen kan je aanhouden om de plant een keer week water te geven. In de winter zal de Olifantoor plant niet groeien en daardoor ook minder water nodig hebben. Twijfel je over de watertoevoer? Dan kan je eventueel de bladeren van de Olifantoor plant raadplegen. Wanneer de plant teveel water ontvangt, zullen de bladeren een bruine rand krijgen met een bruin bladpunt. Bij te weinig water zullen de bladeren slap gaan hangen en kunnen ze zelfs afbreken. Je kunt de waterbehoefte van de plant ook altijd even controleren met behulp van je eigen vingers. Door een vinger tot twee knokkels diep in de grond te steken kan je bepalen of het teveel of te weinig water is. Wanneer de grond hier namelijk een beetje nat en kleverig aanvoelt kan het zijn dat de plant te veel water heeft ontvangen. Is de grond hier juist heel droog, dan kan de olifantoorplant nog wel een slokje water gebruiken. Naast de juiste waterhoeveelheid is ook de temperatuur van het water belangrijke. De Alocasia erg gevoelig is voor koud water. Daarom raden wij aan de plant altijd lauw-warm water te geven.

Tip: Zie je dat er druppeltjes verschijnen op de bladeren van je olifantoorplant? Dan is de plant het teveel aan gietwater aan het uitzweten. Geef in dit geval je plant voortaan minder water en dan komt alles goed.

 

Verpotten van de olifantoorplant

De Olifantsoor is een snelle groeier, waardoor verpotten regelmatig noodzakelijk is. Hoe groter de plant, hoe meer wortels de plant heeft, hoe groter de pot moet zijn. Het verpotten zorgt voor nieuwe voedingstoffen, meer ruimte om de wortels te laten groeien maar vooral meer aarde om vocht op te nemen. Een goed moment voor het verpotten van een olifantoor plant is meestal om de twee jaar tijd in de lente zodat hij eventuele beschadigingen snel kan herstellen. Wil je graag dat je Alocasia een groeispurt krijgt, neem dan een pot die minstens 20% groter is dan zijn voorganger

 

Snoeien van de olifantoor plant

Het is helaas normaal dat het onderste blad van de olifantsoor plant na loop van tijd minder mooi wordt. Om te zorgen dat de kamerplant geen energie meer aan dit blad verbruikt, kan je het blad vier centimeter van de basis af te snijden. De laatste 4 centimeter zal vanzelf weer afsterven. Het is niet alleen aan te raden om de schaar te pakken wanneer er een minder mooi blad aan de Alocasia verschijnt. Mocht je namelijk de Olifantsoor plant te breed worden, kan je op deze wijze ook andere bladeren wegknippen zodat de plant weer de gewenste omvang krijgt. Het is aan te raden bladeren in de lente te knippen. Dit omdat de plant in deze periode makkelijker de snede kan herstellen.

 

Olifantsoor en beestjes

Doordat de olifantoor een vochtige tropische omgeving gewend is die in Nederland soms moeilijk is na te bootsen, kan het voorkomen dat de Olifantoor plant ongedierte aantrekt. Een oorzaak hiervan is een lage luchtvochtigheid. Om dit te voorkomen is het aan te raden je Alocasia regelmatig te besproeien. Mocht Spint of bladluis toch voorkomen op de plant, probeer deze te bestrijden met ongediertebestrijding. Zo krijgt de plant zijn charme snel weer terug.

Bestel je Alocasia eenvoudig online bij Chicplants

Wil jij deze unieke grote tropische plant ook in huis halen? Bestel dan nu jouw olifantoor plant eenvoudig bij de webshop van Chicplants. Samen met onze kwekers, bezorgdiensten en speciale verzenddozen zorgen wij dat jij de Alocasia binnen 1 tot 4 werkdagen in een perfect gezonde toestand bij jou thuis geleverd krijgt. Dit ook nog eens een op door jou gekozen bezorgmoment.

@CHICPLANTS

Exclusieve kamerplanten en potten

Heb jij advies nodig met het uitkiezen van de juist pot of plant? Onze personal plant advisor helpt jou graag bij het uitkiezen van de juiste combinatie op maat!