Gratis oppotservice & watermeter bij aankoop van een potplantcombinatie

Palmen

Palmbomen. Deze geweldige planten geven vaak direct een tropische touch aan ieder interieur of tuin. Met de dikke stam en waaierachtige bladeren brengen zij een stukje zomer met zich mee. Wanneer u van plan bent een palmboom aan te schaffen, is het belangrijk om te weten welke palmen winterhard zijn en welke palmen beter geschikt zijn voor binnenshuis. Wij helpen u met onderstaande informatie graag met uw keuze.

5 feiten over de palmboom

 • Palmen zijn echte zonaanbidders en hebben dan ook genoeg (directe) zonuren nodig om mooi te blijven. Zet de plant op een zonnige standplaats om deze gezond te houden.
 • Palmbomen hebben over het algemeen veel water nodig. Gezien zij graag op een zonnige standplaats staan, verbruiken de planten ook meer water dan anderen. Probeer de grond van de plant altijd lichtvochtig te houden.
 • Sommige palmbomen zijn winterhard tot een temperatuur van maar liefst – 17 graden Celsius. Wel raden wij aan met vorst de stam in te pakken om bevriezing te voorkomen. Doe dit met een juten zak of een speciale boomhoes.
 • De meeste palmen beschermen zichzelf tegen de wind door het blad te knakken. Op deze manier kan de wind langs de bladeren glijden zonder dat er telkens een gehele steel afbreekt. Dit is helaas niet tegen te houden, maar geeft de palm wel een leuk weelderig en speels effect.
 • De meeste palmbomen zijn niet giftig voor huisdieren en kinderen. Echter raden wij aan dit per palmsoort voor de zekerheid nog even te checken.

Verzorging van de palmboom

Palmen zijn gelukkig niet erg lastig om te verzorgen. Echter dienen deze wel op de juiste standplaats te staan om mooi te blijven. Over het algemeen hebben palmbomen veel zonlicht nodig, maar let er per palmsoort even op wat de behoeften zijn. De grond van de palmboom mag altijd lichtvochtig blijven. In de winter raden wij aan iets minder water te geven dan normaal. Dit zodat het water in de aarde niet kan bevriezen met extreme vorst (wanneer de palm buiten staat) en omdat de palm gewoon minder water verbruikt met koudere dagen.

Standplaat van de palmboom

Zoals gezegd staan de meeste palmen op een zonnige standplaats. Omdat veel palmbomen van oorsprong in zomerse landen groeien, zijn zij veel zonlicht gewend. Om die reden staat de palmboom bij u thuis ook graag in het zonnetje. Ook zal dit de aanmaak van nieuw blad blijven stimuleren. Niet alle palmen zijn geschikt voor in de tuin. Sommige palmsoorten kunnen niet tegen een temperatuur van onder de 15 graden Celsius en zijn dus beter geschikt voor binnen.

Waterbehoefte van de Palmboom

Wat betreft de waterbehoefte van de palmboom, is het aan te raden om de grond altijd lichtvochtig te houden. Gezien de meeste palmbomen graag in de zon staan, verbruiken zij ook meer water dan de gemiddelde plant. Let er echter wel op dat u de palm niet té veel water geeft. Te veel water kan onderin de pot blijven staan en bij de wortels blijven hangen. Uiteindelijk kan dit leiden tot wortelrot. Staat de palmboom buiten dan is het belangrijk dat er gaten onderin de pot zitten. Op deze manier kan een teveel aan water, bijvoorbeeld door de regen, goed weg blijven lopen.

Twijfelt u over de waterbehoefte? Iedere plant is anders en heeft zijn eigen behoeften. Voel dit dus per plant aan. Wroet met 2 vingers diep in de aarde om te bepalen of de plant al toe is aan een waterbeurt. Is de grond hier nog nat van de vorige keer, wacht dan even. Wanneer de grond wat dieper droog is, mag u wat water geven. Doe dit liever in kleinere hoeveelheden in plaats van 1 keer in de week een grote gieter. Hierdoor is het lastig te zien of de plant dit water wel goed verwerkt heeft. In de winter mag de palmboom minder water dan in de zomer.

Verpotten van de palmboom

Wij raden aan de palmboom indien deze in een pot staat, om de 2 jaar te verpotten. Op deze manier krijgen de wortels geleidelijk meer ruimte en kan de plant door blijven groeien. Ook zorgt de verse aarde weer voor nieuwe voedingsstoffen en zal nieuwe aarde ook weer beter water op kunnen nemen.

Snoeien van de palmboom

Nieuw blad van de palmboom groeit vanuit het midden. Dit maakt dat de onderste bladeren van de palm de oudste zijn, welke ook als eerst lelijk worden. Dit hoort gelukkig bij het groeiproces en is niet tegen te houden. Om de energie van de plant naar de gezonde bladeren te geleiden is het goed om deze oude, bruine bladeren te snoeien. Dit kunt u het best doen met een scherpe schaar of een scherp mes. Doe dit zo dicht mogelijk bij de stam zodat het laatste stukje uit zichzelf kan afsterven.

Verschillende soorten palmen

Trachycarpus

De Trachycarpus wordt ook wel de Hennepalm of Handpalm genoemd. Deze palmsoort behoort tot de Araceae familie welke tegenwoordig veel aangeplant te vinden zijn in Italië, Frankrijk, Spanje en Zwitserland. De Trachycarpus is winterhard tot een temperatuur van – 17 graden Celsius en is daarom geschikt als zowel binnen- en buitenplant. Gezien de Trachycarpus vaak aan de kust in de wind groeit, heeft de palm een eigen beschermingsmaatregel ontwikkelt. De palm knakt namelijk zijn bladeren om te voorkomen dat er bij elke stevige windvlaag een gehele steel afbreekt.

 • De grond van de Trachycarpus mag altijd lichtvochtig blijven. Zeker in de zomer mag de palm genoeg water ontvangen wanneer hij in de volle zon staat
 • Staat graag in de volle zon, binnen of buiten. Wanneer u de Trachycarpus als kamerplant houdt, is het aan te raden deze voor het raam op het zuiden te zetten
 • Indien de Trachycarpus in een pot staat, dient deze om de 2 jaar verpot te worden om genoeg ruimte te creëren voor de wortels
 • Is niet giftig

Phoenix roebelenii

De prachtige Phoenix Roebelenii komt van oorsprong uit Zuidoost-Azië. Deze palm kan zowel als binnen- en buitenplant gehouden worden. Door zijn wilde stam en grote bladeren geeft de Phoenix Roebelenii een tropische sfeer aan het interieur.

 • De grond van de Phoenix Roebelenii mag altijd lichtvochtig blijven
 • Staat graag in de volle zon, binnen of buiten. In het begin kan het zijn dat de bladeren moeten wennen aan het zonlicht, maar hierna zal de palm zich herstellen en stralen
 • Wordt graag om de 2 jaar verpot
 • Is niet giftig. Echter maken de grote stekels op de stam het een minder kindvriendelijke plant

Veitchia Palm

De Veitchia palm staat in Nederland ook wel bekend onder de naam ‘Vederpalm’. Deze naam heeft de palm te danken aan zijn veerachtige bladeren. Zijn hoge stam met grote bladeren zorgt voor een luxe en tropische uitstraling. De Veitchia palm is het meest geschikt voor binnenshuis.

 • Heeft gemiddeld water nodig
 • Staat het liefst op halfschaduw plek
 • Wordt graag om de 2 jaar verpot
 • Is licht luchtzuiverend
 • Is helaas licht giftig

Rhapis Palm

De Rhapis palm, ook wel de Stokpalm of de Bamboepalm genoemd is een kamerplant afkomstig uit Zuidoost-Azië. De Rhapis palm kenmerkt zich door zijn bamboe-achtige stelen met unieke bladeren. De Rhapis palm is erg gemakkelijk in de verzorging

 • Heeft gemiddeld water nodig
 • Staat het liefst op een halfschaduw plek binnenshuis
 • Wordt graag om de 2 jaar verpot
 • Is licht luchtzuiverend
 • Is niet giftig

Areca Palm

De Areca Palm is een prachtige, luxe palm afkomstig uit Madagaskar. De Areca Palm is een erg gemakkelijke binnen plant en is door zijn grote bladeren een ster in het zuiveren van de lucht. De Areca staat het liefst op een standplaats in normaal daglicht waar gedurende de dag zelfs schaduw op staat. Direct zonlicht kan deze palm namelijk slecht hebben.

 • De grond mag altijd lichtvochtig zijn
 • Staat het liefst op een plek in normaal daglicht of half in de schaduw
 • Wordt graag om de 2 jaar verpot
 • Is sterk luchtzuiverend
 • Is niet giftig en daarmee huisdier- en kindvriendelijk

Licuala Palm

De Licuala palm staat ook wel bekend als de Waaierpalm. Deze palm komt uit het Zuidoosten van Azië en Noord – Australië. Zijn prachtige grote bladeren vouwen zichzelf uit als een waaier, vandaar de bijnaam ‘Waaierpalm’

 • Heeft een gemiddelde hoeveelheid water nodig
 • Staat het liefst op lichte standplaats, zonder direct zonlicht
 • Wordt graag om de 2 jaar verpot
 • Is sterk luchtzuiverend
 • Is niet giftig en daarmee huisdier- en kindvriendelijk

Bestel je palmboom eenvoudig online bij Chicplants

Wilt u deze tropische palmen ook in huis halen? Bestel dan nu de Palmboom eenvoudig bij de webshop van Chicplants. Samen met onze kwekers, bezorgdiensten en speciale verzenddozen zorgen wij dat de plant binnen 1 tot 4 werkdagen in een perfect gezonde toestand bij u thuis geleverd wordt. Dit ook nog eens op een door u gekozen bezorgmoment.

 

@CHICPLANTS

Exclusieve kamerplanten en potten

Heb jij advies nodig met het uitkiezen van de juist pot of plant? Onze personal plant advisor helpt jou graag bij het uitkiezen van de juiste combinatie op maat!