Gratis oppotservice & watermeter bij aankoop van een potplantcombinatie

Monstera plant bij Chic

Zodra je deze plant ziet, herken je hem meteen. Grote, ronde, groene balderen met gaten; De Monstera plant oftewel de “gatenplant”. Deze lange kamerplant heeft zoals de naam al doet vermoeden, opvallende groene bladeren met gaten! Wij begrijpen helemaal waarom deze hippe kamerplant de weg naar vele Nederlandse huiskamers al heeft gevonden. Het is een unieke toevoeging aan je interieur. De gatenplant komt oorspronkelijk uit de tropische regenwouden van Midden- Amerika en behoort tot de aronskelfamilie. De Monstera is er in allerlei soorten; van groot tot klein en hoog tot iets lager. Voor iedere binnenruimte is er een geschikte Monstera.  Het feit dat er geen lage Monstera’s bestaan, heeft te maken dat de gatenplant een echte klimplant is. Zo kan je ze in de tropen tot 20 meter hoog bewonderen! Deze hoogte bereiken deze planten met behulp van hun luchtwortels, die ze aan de bomen klemmen om omhoog te kruipen. Omdat wij begrijpen dat je niet ook de hoge bomen uit de tropen in huis wilt halen zodat deze bijzondere gatenplant goed kan klimmen, hebben veel van deze grote kamerplant een mosstok ter ondersteuning. Zo kunnen ze zonder hun tropische vrienden toch klimmen in je Nederlandse woonkamer.

 

5 feitjes over de Monstera

  • De naam Monstera is afgeleid uit het Latijns. In deze taal betekend Monstera “vreemd”. Door zijn ongewone bladeren en daarmee zijn unieke uiterlijk begrijpen wij wel waarom deze bijzondere kamerplant zo genoemd is.
  • De gaten van Monstera zorgen niet alleen voor een uniek uiterlijk, ze zijn ook nog eens functioneel. Zo voorkomen de gaten in de bladeren dat de plant om valt tijdens een storm in de tropen. De bladeren laten namelijk alle wind en regen door hun heen gaan.
  • Ook voor ons doet de plant meer dan alleen bijdragen aan een tropisch interieur. De kamerplant is namelijk een luchtzuiverend plant. Dit houdt in dat deze plant schadelijke stoffen uit de lucht filtert.
  • Een bijzonder Monstera soort is de Monstera Deliciosa. Zoals de naam al een beetje verklapt heeft deze soort gatenplant ‘delicious’ vruchten. In de tropen groeien deze vruchten aan de Monstera en hebben ze een heerlijke smaak. Het schijnt dat deze bijzondere vruchten smaken naar aardbei, passievrucht, mango en ananas tegelijk! Helaas weten wij dit alleen van horen zeggen. Om zelf de ‘delicious’ smaak te proeven, moet je toch echt zelf naar de Amerikaanse tropen. In Nederland zullen deze vruchten namelijk niet aan de Monstera groeien.
  • Een klein nadeel van deze hoge kamerplant is dat de Monstera soorten helaas giftig zijn. Dit betekent dat ze schadelijk zijn voor zowel mens als dier. Mocht het gebeuren dat de grote kamerplant toch te aantrekkelijk was, neem dan even contact op met de dieren- of huisarts.

 

Makkelijke kamerplant

Dat de Monstera momenteel een van de meest populaire en trendy planten is om in huis te hebben, heeft de kamerplant niet alleen aan zijn unieke uiterlijk te danken. De gatenplant is namelijk makkelijk te verzorgen. Dus ook zonder enige plantenkennis en groene vingers, kan deze Monstera jouw ruimte decoreren. Hieronder hebben we een paar tips voor zijn verzorging op een rijtje gezet. Zo kan je optimaal genieten van zijn prachtige groene bladeren.

 

Standplaats van de Monstera

Allereerst is de gatenplant niet de moeilijkste in waar je de plant gaat plaatsten. Het enige waar je even rekening mee moet houden is dat de Monstera niet in het directe zonlicht wil staan. Doordat deze plant van nature gewend is om in de schaduw van de bomen naar boven te klimmen, is een plek met (half) schaduw geschikt voor deze binnenplant. Mocht de plant vinden dat hij toch te veel licht krijgt, zullen de groene bladeren een gele gloed krijgen. Verplaats hem dan naar een iets schaduwrijkere plaats.

 

Waterbehoefte Monstera

Als het op water aankomt, heeft de plant ook niet veel nodig. Met zijn roots in het Amerikaanse tropen, heeft de plant een voorkeur voor een licht vochtige grond. Zodra de bovenkant van de grond begint op te drogen, kan je de Monstera water geven. Vooral de luchtwortels van de klimmende gatenplant kunnen vochtigheid waarderen. Vaak is één keer per week water geven meer dan voldoende. De Monstera is namelijk gevoelig voor te veel water. Probeer dit daarom ook echt te voorkomen. De Bladeren zullen dan namelijk hun mooie groene kleur inruilen voor een blad met bruine vlekken en een geel randje. Om te controleren of de wortels van de plant te veel water krijgen, kan je een vinger tot twee knokkels diep in de grond steken. Mocht de grond op deze diepte te vochtig zijn, dan hoef je de plant even geen water te geven tot deze grond meer droog aanvoelt.

Tip: Gaan volwassen bladeren krullen? Dan kan het zijn dat de plant in een te droge lucht staat. Om dit tegen te gaan kan je bakjes water op de verwarming plaatsen of de plant besproeien met water. Zo verhoog je de luchtvochtigheid waar de plant met zijn tropische roots erg van houdt.

 

Verpotten Monstera

Aangezien de Monstera een grote kamerplant is die erg snel kan groeien, raden wij aan om de kamerplant direct te verpotten. Hiervoor kan je het beste een pot kiezen die minimaal 20% groter is dan de huidige pot. Zo geef je de wortels van de grote kamerplant voldoende ruimte om ook daadwerkelijk te groeien. Om ervoor te zorgen dat de wortels van de lange kamerplant voldoende voedingsstoffen en ruimte blijven krijgen, is het aan te raden de plant eens in de twee jaar om te potten. Nieuwe voedingsstoffen zorgen niet alleen dat de gatenplant blijft groeien, zij dragen ook bij aan het eventueel herstellen van beschadigde bladeren. Zo kan je dus optimaal genieten van de bijzondere grote groene bladeren.

 

Snoeien van de Monstera

Een Monstera valt niet voor niks onder de hoge en grote kamerplanten. De gatenplant kan binnen een jaar flink gegroeid zijn. Indien de binnenplant dusdanig hard groeit kan je eerst proberen om de takken van de Monstera op te binden met behulp van touw of wol. Het is aan te raden geen visdraad te gebruiken. Wanneer de plant echt buiten proportie groeit en daarmee zijn schone verliest, kan het geen kwaad om een gehele stengel met de schaar af te knippen. Pak niet meteen de schaar wanneer de groene bladeren hun kleur hebben verruilen voor een bruin of geelachtige kleur. Vaak komt de verkleuring van de bladeren door de verzorging of omdat de plant oude bladeren afstoot zodat er ruimte komt voor vers nieuw groen blad. Wanneer dit het geval is, is een schaar niet direct nodig. Zo kan bijvoorbeeld een verkleurd blad door de verzorging weer makkelijk hersteld worden door de plant eerst even geen water te geven of hem iets verder van het raam te zetten.

 

Monstera en beestjes

Over het algemeen zal de Monstera niet snel last hebben van ziektes of beestjes. Natuurlijk kan het altijd voorkomen dat jouw gatenplant wel net aantrekkelijk is voor spint of ander ongedierte. Mocht dit gebeuren, maak dan alle bladeren voorzichtig schoon met een vochtige doek of sproei de planten schoon met behulp van een plantensproeier. Als de beestjes te lekker zitten op de bladeren van de Monstera en met behulp van een vochtige doek nog niet weggaan, kan je ook ongediertebestrijding gebruiken.

 

Populaire grote luchtzuiverende plant voor de woonkamer of kantoorruimte

Wij begrijpen goed dat deze plant tegenwoordig zo populair is als kamerplant. Met zijn grote, groene, ronde bladeren met gaten maakt deze plant echt een statement in jouw binnenruimte. Niet alleen voor je binnenruimte thuis kan deze plant een toevoeging zijn aan je interieur. Doordat de plant luchtzuiverend is en makkelijk in verzorging, kan deze populaire plant ook van toegevoegde waarde zijn in een kantoorruimte. Zo kan de populaire planten in tijden van COVID-19 fungeren als een decoratieve roomdivider. Zo creëren je een frisse werkomgeving en wordt er op een fleurige manier omgegaan met het naleven van coronamaatregelen.

 

Eenvoudig online (kamer) planten bestellen bij Chicplants

Wil je dat de grote, groene, ronde bladeren met gaten ook jouw binnenruimte gaan decoreren? Bestel je Monstera dan eenvoudig online via onze webshop. Zodra je de bestelling hebt geplaats, zal jij je nieuwe plant binnen 1 tot 4 dagen op een door jou gekozen moment thuisbezorgd krijgen. Chicplants staat voor kwaliteitsgroen. Zo zorgen wij met dank aan onze directe samenwerking met kwekers en speciale verzenddozen dat je nieuwe kamerplant in perfecte conditie bij jou thuis zal aankomen.

@CHICPLANTS

Exclusieve kamerplanten en potten

Heb jij advies nodig met het uitkiezen van de juist pot of plant? Onze personal plant advisor helpt jou graag bij het uitkiezen van de juiste combinatie op maat!